maanantai 25. tammikuuta 2016

Ne kaikkein parhaat blinit

Paras bliniaika on käsillä juuri nyt, vaikka moni on maistellut blinejä jo joulusta saakka. Mateenmätiä pidetään kaikkein hienoimpana mätinä blinien päällä. Nyt tätäkin mätisesongin helmeä saa. Kirjolohen-, siian- ja muikunmätiä voi löytää kaupasta varmimmin, samoin merilevästä tehtyä cavi-artia.


Parhaimmillaan blini on kuohkea, pinnalta rapea, kuuma ja miedosti hapan. Eniten pidän kokonaan tattarijauhoihin tehdyistä. Jo niiden tuoksu houkuttaa. Jos saan blineilleni mateenmätiä, sen seuraan vaihdan smetanan tilalle kevyesti vatkattua kermaa ja sipuliksi ruoho- tai kevätsipulia. Hienonnetun keltasipulin voi toki huuhtaista pikaisesti siivilässä.
Jos haluat blineistä mahdollisimman rapeita, toimi professori Anu Hopian ohjeiden mukaan näin: "Rapeus syntyy blineihin vain hetkeksi, kun ne paistetaan kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Pannun lämpötilan pitää olla riittävän kuuma, jotta vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Ohut, kuiva pinta ruskistuu välittömästi rapeaksi kullankeltaiseksi kuoreksi, jonka alle blinin pehmeä kuohkeus jää vangiksi. Rapeutta ei synny, mikäli paistamiseen käyttää voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Voihan ei ole sataprosenttista rasvaa, vaan siinä on mukana vettä ja heraproteiinia. Heraproteiini palaa pannulle karstaksi ja – mikä pahinta – voin sisältämä vesi kiehuu kuumalla pannulla pitäen sen lämpötilan sadassa asteessa. Tällöin blinitaikina vain kiehuu vedessä, ja rapeus jää haaveeksi. Voin kirkastaminen on ylimääräinen vaiva, mutta se kannattaa."
Voin kirkastaminen on helppoa: sulata voita kattilassa ja nosta kattila liedeltä. Hetken jäähtymisen jälkeen voin hera on valunut pohjalle ja pinnalla on kirkas voisula. Ota kirkas voi eri astiaan ja käytä vain se blinien paistamiseen.

Tattariblinit

5 dl vettä
¼ pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
5 dl tattarijauhoja
1 ½ dl kiehuvaa vettä
2 keltuaista
2 valkuaista
Paistamiseen kirkastettua voita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja jauhot. Jätä kohoamaan huoneenlämpöön peitettynä noin 2 tunniksi.
Sekoita kohonneeseen taikinaan kiehuvan kuuma vesi ja keltuaiset. Nostata vielä noin 4 tuntia.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto taikinaan. Anna taikinan vielä tekeytyä hetki ennen paistamista.
Paista taikinasta kuumassa pannussa, kirkastetussa voissa blinejä esimerkiksi valurautaisessa lettu-, blini- tai muussa pikkupannussa. Kun toinen puoli blinistä on paistunut ja toinen jo kuortunut, valuta blinille hieman kirkastettua voisulaa, käännä ja paista toinenkin puoli.
Tarjoa blinit heti kuumina smetanan, ranskankerman tai kermaviilin ja mädin sekä silputun sipulin kanssa. Varaa pöytään pippurimylly, josta kukin saa itse jauhaa pippuria pintaan.

Juomaksi sopii olut.
Jotain muuta kuin mätiä
Jos blinit ja mädit on jo tänä talvena nautittu, vaihtoehtona blinireseptin lopussa ehdotetuille lisäkkeille ehdotan sieni-savuporotäytettä!

Sieni-savuporotäyte

200 g siitakesieniä
2 rkl voita, suolaa, pippuria
100 g kylmäsavuporoa
1 makea sipuli
1 rkl rosmariinia tai hienonnettua männynhavua
1 tlk (120 g) smetanaa
½ rkl hunajaa
ripaus mustapippuria myllystä
1 tl sherry- tai esim. omenaviinietikkaa
Leikkaa sienet pieniksi paloiksi ja paista voissa, kunnes neste haihtuu. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreyrtillä. Leikkaa savuporo samaan kokoon kuin sienet. Hienonna kuorittu sipuli ja yrtti.
Yhdistä kulhossa sekoittaen kaikki ainekset. Tarkista maku. Tarjoa täyte kuumien blinien kanssa. Pöydässä voi lisätä mustapippuria myllystä.
Teksti, ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen

2 kommenttia:

  1. Blinejä tosin tehdään blineiksi eikä pikkulätyiksi, mutta ohje oli hyvä ��

    VastaaPoista
  2. Kyllä vaan, blinit voi paistaa kukin haluamansa kokoisiksi. Paksuuskin voi vaihdella. Kotioloissa useimmilla on käytössään lettupannu, aika harvalla taitaa aitoja blinipannuja löytyä. Venäjällä blinit ovat ohuita, suuria räiskäleitä. Kiitokset, kiva tietää, että pidit ohjeesta!

    VastaaPoista