lauantai 23. tammikuuta 2016

Helppo sipulipiirakka


Jo monen vuosikymmenen ajan viikko 4 on Suomessa nimetty sipulin teemaviikoksi, niin tänäkin vuonna. Viikko muistuttaa sipulivalikoimien monipuolisuudesta ja siitä, että sipuli on enemmän kuin mauste. Se voi olla jopa ruoan pääraaka-aine kuten sipulikeitossa tai sipulipiirakassa.
Minulle sipulipiirakasta jäi mieluisa makumuisto muutama vuosi sitten, kun olimme Lapissa hiihtämässä. Kokkasimme yhtenä iltana porukalla ruokia niin, että samalla kokeilimme uusia reseptejä ja tuoteuutuuksia.
Meillä oli käytössämme hyvin varustettu mökkikeittiö, ja sain parikseni ystävän, jolla oli mukanaan uusi Karamellisoitu sipulipiirakka -niminen ohje (Löytyy muuten vieläkin osoitteesta valio.fi). Saimme aikaan herkullisista herkullisimman iltapalan.
Tänään paistoin lauantailämpimäiseksi vähän samantapaisen sipulipiirakan. Ja tänäänkin olen päässyt myös hiihtämään! Tässä omassa ohjeessani on pantu mutkat suoriksi sillä tavalla, että käytin valmistaikinaa ja yksinkertaistin myös täytettä. Silti lopputulos on mainio! Piirakan kylkiäiseksi sopii raikas vihersalaatti.

Sipuliviikon piirakka

1 pkt (400 g) pakastettua ruis-perunataikinaa
Täyte
400 g kelta- ja punasipuleita
2–3 rkl voita
1 tl (muscovado)sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
muutama tippa balsamietikkaa
200 (-300) g ranskankermaa
2 dl juustoraastetta (1/4 dl voi olla sinihomejuustomurusia)
¾ tl jauhettua neilikkaa
Pinnalle
1/2 dl juustoraastetta
Ota taikina sulamaan huoneenlämpöön tunniksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne vajaan puolen sentin viipaleiksi.
Kuumenna iso paistinpannu ja lisää sille sulamaan voita. Lisää sipulit pannuun ja anna niiden kypsyä ensin viitisen minuuttia kannen alla. Kääntele varoen ja ripota joukkoon sokeri. Jatka paistamista toiset viisi minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Pirskota mausteeksi myös balsamicoa.
Kääntele juustoraaste ranskankermaan ja mausta seos neilikalla. Neilikka on loistomauste sipulille.
Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille sormin. Levitä taikinapohjalle ranskankerma-juustoraasteseos. Lisää päälle sipulit. Ripota pintaan vähän juustoraastetta.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 35 minuuttia.
Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen

Kuva: Laura Riihelä

Sipuleista taustatietoja osoitteessa www.rouvakasvis.fi osiossa Kasviskoulu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti