Jo monen vuosikymmenen ajan viikko 4 on Suomessa nimetty
sipulin teemaviikoksi, niin tänäkin vuonna. Viikko muistuttaa sipulivalikoimien
monipuolisuudesta ja siitä, että sipuli on enemmän kuin mauste. Se voi olla
jopa ruoan pääraaka-aine kuten sipulikeitossa tai sipulipiirakassa.
Minulle sipulipiirakasta jäi mieluisa makumuisto muutama
vuosi sitten, kun olimme Lapissa hiihtämässä. Kokkasimme yhtenä iltana
porukalla ruokia niin, että samalla kokeilimme uusia reseptejä ja
tuoteuutuuksia.
Meillä oli käytössämme hyvin varustettu mökkikeittiö, ja
sain parikseni ystävän, jolla oli mukanaan uusi Karamellisoitu sipulipiirakka
-niminen ohje (Löytyy muuten vieläkin osoitteesta valio.fi). Saimme
aikaan herkullisista herkullisimman iltapalan.
Tänään paistoin lauantailämpimäiseksi vähän samantapaisen
sipulipiirakan. Ja tänäänkin olen päässyt myös hiihtämään! Tässä omassa ohjeessani
on pantu mutkat suoriksi sillä tavalla, että käytin valmistaikinaa ja
yksinkertaistin myös täytettä. Silti lopputulos on mainio! Piirakan
kylkiäiseksi sopii raikas vihersalaatti.
Sipuliviikon piirakka
1 pkt (400 g) pakastettua ruis-perunataikinaa
Täyte
400 g kelta- ja punasipuleita
2–3 rkl voita
1 tl (muscovado)sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
muutama tippa balsamietikkaa
200 (-300) g ranskankermaa
2 dl juustoraastetta (1/4 dl voi olla sinihomejuustomurusia)
¾ tl jauhettua neilikkaa
Pinnalle
1/2 dl juustoraastetta
Täyte
400 g kelta- ja punasipuleita
2–3 rkl voita
1 tl (muscovado)sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
muutama tippa balsamietikkaa
200 (-300) g ranskankermaa
2 dl juustoraastetta (1/4 dl voi olla sinihomejuustomurusia)
¾ tl jauhettua neilikkaa
Pinnalle
1/2 dl juustoraastetta
Ota taikina sulamaan huoneenlämpöön tunniksi. Kuori sipulit
ja leikkaa ne vajaan puolen sentin viipaleiksi.
Kuumenna iso paistinpannu ja lisää sille sulamaan voita.
Lisää sipulit pannuun ja anna niiden kypsyä ensin viitisen minuuttia kannen
alla. Kääntele varoen ja ripota joukkoon sokeri. Jatka paistamista toiset viisi
minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Pirskota mausteeksi myös balsamicoa.
Kääntele juustoraaste ranskankermaan ja mausta seos
neilikalla. Neilikka on loistomauste sipulille.
Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja
reunoille sormin. Levitä taikinapohjalle ranskankerma-juustoraasteseos. Lisää
päälle sipulit. Ripota pintaan vähän juustoraastetta.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa alimmalla
ritilätasolla noin 35 minuuttia.
Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo ToikkanenSipuleista taustatietoja osoitteessa www.rouvakasvis.fi osiossa Kasviskoulu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti