Tutuksi keitto on varmasti tullut kaikille alueella
matkanneille. Tämä klassikkoruoka voi näyttäytyä hyvin monenlaisena, aina
tekijänsä ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Yhtä oikeaa ohjetta ei ole
olemassakaan.
Bouillabaisse eli eteläranskalainen kala-äyriäiskeitto
1 sipuli
1 porkkana
(muutama peruna)
1 fenkoli
2 lehtisellerin vartta
2 rkl oliiviöljyä
vähintään ½ l hyvää kalalientä (esim. Puljonki)
2 dl valkoviiniä
1 tlk säilyketomaatteja tai noin 800 g tuoreita tomaatteja
1 maustekimppu, Bouquet garni (timjamia, persiljaa, laakerinlehteä)
3 siikafileetä (kuhakin käy tai ahven)
400 g lohifileetä
1 dl katka- tai jättikatkarapuja (pakastettuja)
½ kg sinisimpukoita (TAI 1 tlk 200/120 g simpukoita öljyssä)
¼ tl sahramia
½ - ¾ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Helppo aioli
1 dl laadukasta majoneesia (Hellman’s)
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
1 porkkana
(muutama peruna)
1 fenkoli
2 lehtisellerin vartta
2 rkl oliiviöljyä
vähintään ½ l hyvää kalalientä (esim. Puljonki)
2 dl valkoviiniä
1 tlk säilyketomaatteja tai noin 800 g tuoreita tomaatteja
1 maustekimppu, Bouquet garni (timjamia, persiljaa, laakerinlehteä)
3 siikafileetä (kuhakin käy tai ahven)
400 g lohifileetä
1 dl katka- tai jättikatkarapuja (pakastettuja)
½ kg sinisimpukoita (TAI 1 tlk 200/120 g simpukoita öljyssä)
¼ tl sahramia
½ - ¾ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Helppo aioli
1 dl laadukasta majoneesia (Hellman’s)
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
Kuori ja viipaloi puolitettu sipuli ja porkkana. Kuori ja paloittele perunat, jos haluat niitä lisätä. Huuhtele ja
paloittele lehtisellerin varret ja fenkoli. Kuullota kasviksia hetken aikaa
kattilassa öljytilkassa.
Lisää kalaliemi, valkoviini ja säilötyt tomaatit liemineen.
Voit leikata tomaatteja saksilla pienemmiksi paloiksi siinä vaiheessa, kun ne
ovat vielä avatussa tölkissä. Sido maustekimppu ja lisää se keitokseen. Tarkista, onko nestettä riittävästi. Lisää lientä ja valkoviiniä tarvittaessa. Keitä
miedolla lämmöllä 20 – 30 minuuttia.
Puhdista elävät simpukat ja tarkista niiden kunto eli kopauta jokaista
simpukkaa varmistaaksesi, että simpukka sulkeutuu. Siirrä simpukat keittoon. Leikkaa
kalafileet isohkoiksi paloiksi ja lisää nekin keittoon.
Kun kalat ovat juuri ja juuri kypsyneet, kaada joukkoon pakastekatkaravut ja säilykesimpukat, jos käytät niitä tuoreiden sijaan. Tämän jälkeen vain kuumenna keitos. Poista maustekimppu ja lisää sahrami. Tarkista maku.
Kun kalat ovat juuri ja juuri kypsyneet, kaada joukkoon pakastekatkaravut ja säilykesimpukat, jos käytät niitä tuoreiden sijaan. Tämän jälkeen vain kuumenna keitos. Poista maustekimppu ja lisää sahrami. Tarkista maku.
Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja poista kuoret.
Mausta majoneesi valkosipulilla ja sitruunalla. Tarjoa pika-aioli keiton
lisäkkeenä.
Fenkoli sopii kalan kumppaniksi loistavasti!
Lehtisellerillä on oma osuutensa bouillabaissen hurmaavaan makumaailmaan.
Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti