torstai 28. kesäkuuta 2018

Kesän kasvis-nuudelivokki


Vokkiruoan pyöräyttää kesän kasviksista todella nopeasti. Ihanuus on siinä, että vokata voi joko ulkona tai sisällä. Keskikesällä alkaa saada varhaiskaalin ja kiinankaalin lisäksi vokkipannuun sopivia lehtivihanneksia, kuten ulkonäöltään upeaa mangoldia. Nuorille lehtivihanneksille ei tarvitse juuri enempää kuin näyttää vokkipannua ja valmista tulee.

Maustamiseen saa tänä kesänä kotimaista valkosipulia ja pian jopa lähellä kasvanutta inkivääriäkin, laajasta tuoreyrttien valikoimasta puhumattakaan.

Mangoldi on kotipuutarhureille tuttu. Tuontituotteena sitä saa kevättalvella ja aikaisin keväällä, mutta onneksi mangoldia kasvattavat nykyään myös kotimaiset ammattiviljelijät. Mangoldi on punajuuren sukulaiskasvi. Näyttävyyttä lehtiin antavat kirkkaan keltaiset, purppuranpunaiset tai joskus valkoiset lehtiruodit.


Itse suhtaudun mangoldiin kuten pinaattiin ja käytän sitä samaan tapaan kuin pinaattia. Koska mangoldi sisältää nitraatteja ja oksaalihappoa, se on syytä täysikasvuisena esikeittää eli ryöpätä samalla tavalla kuin isolehtinen pinaattikin. Vokkiruokaan koko lehti ruoteineen sopii, kun pilkkoo paksun lehtiruodin palasiksi. Mikäli mangoldia ei ole saatavana, kasvis-nuudelivokkiini voi halutessaan käyttää mangoldin sijaan paksoita, ja sitä ei tarvitse esikeittää.


Kasvisostoksilla on ilo katsella kaunista tarjontaa ja seurata, mitä kaikkea tämä satokausi tuo tullessaan! Tuoreverkko ilmoitteli, että odotetut kotimaiset broccoliinit ovat jo valmistuneet. Keskikesästä pitkälle syksyyn vietetään Suomessa kasvisten kulta-aikaa. Kaikki kasvikset maistuvat vastakorjattuina herkullisilta. Tämän kauden ilouutisia on, että niin inkivääriä kuin valkosipuliakin alkaa saada jopa tavallisista ruokakaupoista kotimaisina, samoin munakoisoa. Kauppahallissa olen jo kesäkuussa nähnyt kotimaista valkosipulia. Suosittelen lämpimästi tutustumaan näihin uutuustuotteisiin!


Pirjon kasvis-nuudelivokki
1 varhaiskaali TAI kiinankaali TAI nippu mangoldin ja lehtikaalin lehtiä
2–3 kesäporkkanaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl vaaleaa seesamiöljyä
3 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä (2 - 3 rkl raastettuna)
1 mieto chili
½ dl limetinmehua
1 rkl soijakastiketta
tilkka hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
noin 100 g riisinuudelia
1 dl pähkinöitä (esim.cashew- tai saksanpähkinöitä)
runsaasti tuoretta korianteria

Halkaise varhais- tai kiinankaali ja leikkaa suikaleiksi. Jos käytät mangoldinlehtiä, tukevia lehtiä ruoteineen kannattaa ryöpätä kiehuvassa vedessä minuutin ajan, valuttaa hyvin ja leikata leveiksi suikaleiksi. Nuoret, pienehköt mangoldinlehdet voi leikata vokkiin tuoreina, samoin lehtikaalin lehdet.

Suikaloi pestyt ja tarvittaessa raaputetut porkkanat. Kuori ja hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri. Huuhtele ja puolita chili. Poista siemenet ja sisäkalvot ja hienonna chili.

Kaada riisinuudeleiden päälle kulhoon kiehuvaa vettä ja anna nuudeleiden liota pehmeiksi vajaan viiden minuutin ajan. Valuta ja huuhtaise nuudelit siivilässä.

Kuumenna vokki- tai muurinpohjapannu. Lisää öljyt ja anna niiden hetki kuumeta. Vokkaa kasvikset nopeasti kahdella lastalla käännellen. Lisää maustavat ainekset ja nuudelit edelleen käännellen. Kuumassa pannussa ruoka valmistuu muutamassa minuutissa. Lisää lopuksi murskatut pähkinät. Korianterin voi lisätä annosten päälle lautasille rehevästi hienontamatta yrttiä.

Vinkki: Kasvis-nuudelivokin kanssa maistuvat vaikkapa grillatut broilerivartaat tai yrtti-sitruunamarinoidut, pannussa paistetut kanapojan ohuet leikkeet.

Teksti, kuvat ja ohje: Pirjo Toikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti