Vokkiruoan pyöräyttää kesän kasviksista todella nopeasti.
Ihanuus on siinä, että vokata voi joko ulkona tai sisällä. Keskikesällä alkaa saada
varhaiskaalin ja kiinankaalin lisäksi vokkipannuun sopivia lehtivihanneksia,
kuten ulkonäöltään upeaa mangoldia. Nuorille lehtivihanneksille ei tarvitse juuri
enempää kuin näyttää vokkipannua ja valmista tulee.
Maustamiseen saa tänä kesänä kotimaista valkosipulia ja pian jopa lähellä
kasvanutta inkivääriäkin, laajasta tuoreyrttien valikoimasta puhumattakaan.
Mangoldi on kotipuutarhureille tuttu. Tuontituotteena sitä
saa kevättalvella ja aikaisin keväällä, mutta onneksi mangoldia kasvattavat nykyään
myös kotimaiset ammattiviljelijät. Mangoldi on punajuuren sukulaiskasvi.
Näyttävyyttä lehtiin antavat kirkkaan keltaiset, purppuranpunaiset tai joskus
valkoiset lehtiruodit.
Itse suhtaudun mangoldiin kuten pinaattiin ja
käytän sitä samaan tapaan kuin pinaattia. Koska mangoldi sisältää
nitraatteja ja oksaalihappoa, se on syytä täysikasvuisena esikeittää eli
ryöpätä samalla tavalla kuin isolehtinen pinaattikin. Vokkiruokaan koko lehti
ruoteineen sopii, kun pilkkoo paksun lehtiruodin palasiksi. Mikäli mangoldia ei
ole saatavana, kasvis-nuudelivokkiini voi halutessaan käyttää mangoldin sijaan
paksoita, ja sitä ei tarvitse esikeittää.
Kasvisostoksilla on ilo katsella kaunista tarjontaa ja seurata, mitä
kaikkea tämä satokausi tuo tullessaan! Tuoreverkko ilmoitteli, että odotetut kotimaiset broccoliinit ovat jo valmistuneet.
Keskikesästä pitkälle syksyyn vietetään Suomessa kasvisten kulta-aikaa. Kaikki
kasvikset maistuvat vastakorjattuina herkullisilta. Tämän kauden ilouutisia on, että
niin inkivääriä kuin valkosipuliakin alkaa saada jopa tavallisista
ruokakaupoista kotimaisina, samoin munakoisoa. Kauppahallissa olen
jo kesäkuussa nähnyt kotimaista valkosipulia. Suosittelen lämpimästi
tutustumaan näihin uutuustuotteisiin!
Pirjon
kasvis-nuudelivokki
1 varhaiskaali TAI kiinankaali TAI nippu mangoldin ja
lehtikaalin lehtiä
2–3 kesäporkkanaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl vaaleaa seesamiöljyä
3 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä (2 - 3 rkl raastettuna)
1 mieto chili
½ dl limetinmehua
1 rkl soijakastiketta
tilkka hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
noin 100 g riisinuudelia
1 dl pähkinöitä (esim.cashew- tai saksanpähkinöitä)
runsaasti tuoretta korianteria
2–3 kesäporkkanaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl vaaleaa seesamiöljyä
3 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä (2 - 3 rkl raastettuna)
1 mieto chili
½ dl limetinmehua
1 rkl soijakastiketta
tilkka hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
noin 100 g riisinuudelia
1 dl pähkinöitä (esim.cashew- tai saksanpähkinöitä)
runsaasti tuoretta korianteria
Halkaise varhais-
tai kiinankaali ja leikkaa suikaleiksi. Jos käytät mangoldinlehtiä, tukevia
lehtiä ruoteineen kannattaa ryöpätä kiehuvassa vedessä minuutin ajan, valuttaa
hyvin ja leikata leveiksi suikaleiksi. Nuoret, pienehköt mangoldinlehdet voi
leikata vokkiin tuoreina, samoin lehtikaalin lehdet.
Suikaloi pestyt ja
tarvittaessa raaputetut porkkanat. Kuori ja hienonna valkosipuli ja raasta
inkivääri. Huuhtele ja puolita chili. Poista siemenet ja sisäkalvot ja hienonna
chili.
Kaada
riisinuudeleiden päälle kulhoon kiehuvaa vettä ja anna nuudeleiden liota
pehmeiksi vajaan viiden minuutin ajan. Valuta ja huuhtaise nuudelit siivilässä.
Kuumenna vokki-
tai muurinpohjapannu. Lisää öljyt ja anna niiden hetki kuumeta. Vokkaa
kasvikset nopeasti kahdella lastalla käännellen. Lisää maustavat ainekset ja
nuudelit edelleen käännellen. Kuumassa pannussa ruoka valmistuu muutamassa
minuutissa. Lisää lopuksi murskatut pähkinät. Korianterin voi lisätä annosten
päälle lautasille rehevästi hienontamatta yrttiä.
Vinkki:
Kasvis-nuudelivokin kanssa maistuvat vaikkapa grillatut broilerivartaat tai
yrtti-sitruunamarinoidut, pannussa paistetut kanapojan ohuet leikkeet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti