Lipstikka eli liperi on yrtti, joka nousee monivuotisena maasta keväällä heti aikaisimpien
joukossa ja kasvaa itsevarmana jopa parin metrin korkuiseksi. Olen
huomannut, että lehtiä kannattaa käyttää jo nuorina, koska vanhemmiten ne
kovenevat. Varsiakin voi kokeilla hyödyntää vihannesten tapaan, antamaan makua liemiin. Lipstikkaa
voi myös ostaa ruokakaupasta melko mietona ruukkuyrttinä. Lipstikka sopii pakastettavaksi
ja sitä on helppo kuivata, mutta silloin aromi aika lailla laimenee. Merisuolasta ja lipstikasta saat morttelissa hiertäen upeaa lipstikkasuolaa, jolla maustat niin kalaa, lihaa kuin kasviksiakin.
Liemiin, grillattaville, vokkiin
Lipstikan ruokahalua herättävässä tuoksussa tunnistan lehtiselleriä
ja purjoa, palsternakkaa ja persiljaa. Lämpimässä ruoassa lipstikka maistuu täyteläisen
umamiselta. Perinteisesti lipstikkaa on käytetty liemien mausteena. Kesäkeittiössä sitä voi lisätä grillattavien mukaan antamaan makua tai kuumentaa nuoria lehtiä vokkiruokaan.
Pestoon, keittoihin, pataan
Omalla pihallani kasvaa tukeva lipstikkapehko. Käytän lipstikkaa
pestoon, koska siihen se aromikkuutensa ansiosta sopii minusta loistavasti. Maustan
lipstikalla varsinkin kuumennettavia kasvisruokia. Se pärjää niin lantulle kuin kaaleillekin
ja sopii hyvin peruna- ja kesäkurpitsaruokien ryydittäjäksi. Lipstikka on hyvä
lisätä ruokaan jo ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa, koska se kestää kuumennusta
luovuttaen samalla aromiaan. Lipstikka maustaa sopuisasti erilaiset keitot, pataruoat ja vaaleat kastikkeet. Kokeile myös lihapullataikinaan.
Sosekeitoksi
Maistuvaa kesäruokaa lipstikasta saa sosekeittona. Keiton saostamiseen sopii peruna, mutta tällä kertaa halusin
käyttää lisäksi kikherneitä, jotka myös lisäävät keiton proteiinipitoisuutta. Vehnäjauhosuurustetta
ei tähän keittoon tarvita. Pinaattikeiton tavoin myös lipstikkakeiton pinnalle
sopivat keitetyt kananmunat. Kun vielä haukkaa ohella ruis- tai muuta
täysjyväleipää, alkavat maut ja ravintoarvot olla kohdillaan.
Monesti lipstikkaa käytetään todella varovaisesti, koska
makua saatetaan pitää niin voimakkaana. Itselleni lipstikan maku sopii, eikä
lipstikan ohjetta runsaampikaan käyttö ole aiheuttanut ongelmia. Kohtuullisuus
lienee kuitenkin paikallaan, koska kyse on rohdosyrtistä. Puolisen litraa tuoreita lipstikan lehtiä neljän hengen keittoon on varmaankin useimmille sopiva, kun
maku vielä pehmennetään kermalla.
Lipstikkakeitto á la
Rouva Kasvis
3 kesäistä nippusipulia
1 pullea valkosipulinkynsi
reilu 5 dl lipstikan (nuoria) lehtiä
1 rkl voita ja 1 rkl rypsiöljyä
reilu 1 l kasvislientä
1 tlk (380 g / 230 g) kypsiä kikherneitä
2–3 keitettyä, raastettua perunaa
(pippuria myllystä, ripaus sokeria)
2 dl ruokakermaa
Lisäksi:
ruohosipulia ja/tai lehtipersiljaa
4 keitettyä kananmunaa
1 pullea valkosipulinkynsi
reilu 5 dl lipstikan (nuoria) lehtiä
1 rkl voita ja 1 rkl rypsiöljyä
reilu 1 l kasvislientä
1 tlk (380 g / 230 g) kypsiä kikherneitä
2–3 keitettyä, raastettua perunaa
(pippuria myllystä, ripaus sokeria)
2 dl ruokakermaa
Lisäksi:
ruohosipulia ja/tai lehtipersiljaa
4 keitettyä kananmunaa
Paloittele
sipulit ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele lipstikanlehdet siivilässä ja
valuta. Paloittele lehdet veistä käyttäen leikkuulaudalla. Jätä kovat varret
pois.
Kuumenna
voi-öljyseos kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää joukkoon lipstikka ja
kuumenna lehtisilppu raukeaksi.
Kaada kattilaan
kasvisliemi tai vesi ja liemivalmiste. Kuumenna kiehuvaksi. Valuta ja huuhtele
kikherneet. Lisää ne kattilaan. Raasta joukkoon pari keitettyä perunaa. Keitä 10–15
minuuttia.
Lisää kattilaan kerma,
kuumenna ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku.
Keiton kanssa maistuvat keitetyt kananmunat ja hienonnettu
ruohosipuli ja/tai lehtipersilja sekä täysjyväleipä.
Pitkät perinteet
Lipstikka on vanha viljelykasvi, alkujaan lääkekasvina
käytetty. Sen kotimaana pidetään Persiaa. Suomeen lipstikka tuli kiertävien
munkkien mukana 1600-luvulla. Sitä on kasvatettu linnojen ja luostareiden
yrttitarhoissa, ja siitä on hyödynnetty niin lehdet, juuret kuin siemenetkin.
Nykyään lipstikkaa löytyy kasvimailta ja pihoilta kautta Suomen,
villiintyneenäkin aina Oulun korkeudelle saakka.
Lipstikan suomenkielinen nimi lienee johdettu saksan sanasta
”Liebstöckel”, joka viittaa yrtin käyttöön lemmenjuomissa. Lipstikkaa
arvostetaan erityisesti saksankielisillä alueilla ja sitä kutsutaan lihaliemeen
viitaten Maggikrautiksi.
Teksti, kuvat ja ohje:
Pirjo Toikkanen
Onpa hyvä että päädyin tänne katselemaan - pakastimessa on monta annospussia lipstikkaa, ja yhtäkään en ole käyttänyt, ovat ihan unohtuneet! Nyt lipstikkaa laittamaan heti kun valmiiksi suunnitellut on tehty! Samoin sieniliemiohje käyttöön. Hyvää kevättä! mk
VastaaPoistaHei, todella mukava saada tietää, että löysit lipstikalle käyttövinkkejä blogistani. Ja hienoa sekin, että sieniliemi kiinnostaa. Onnea kokkailuihin ja kiitokset, samoin Sinulle hyvää kevättä!
VastaaPoista