Ihminen kaipaa lohdullista ruokaa rauhoittamaan mieltä esimerkiksi juuri nyt, maailman sotauutisten keskellä. Itselläni tulivat mieleen uuniruuat, peruna ja lapsuuden maitokastike. Muistin kreikkalaisen moussakan, ja niinpä tein sitä suomalaisena, perunaa sisältävänä versiona.
Käytin tähän uuniruokaan puolet perunaa ja puolet munakoisoa. Moussakassa on jotain samaa kuin lasagnessa. Lasagnen tapaan tähänkin vuokaruokaan tarvitaan jauhelihakastiketta, jonka valmistin yksinkertaisesti karitsan jauhelihasta yrtein ja tomaattisoseella maustaen. Maitokastikkeeseen sulatin emmentaljuustoraastetta.
Moussaka-ohje ei ole hätäiselle eikä kiireiselle kokkaajalle.
Aikaa valmistamiseen kuluu rauhallisesti edeten useampi tunti, mutta tekeminen on ainakin itselleni
mieluisaa ja rauhoittavaa, kun siihen niin asennoituu ja varaa sen ajan.
Viipaloidut munakoisot itketin. En kitkeryyden poistamiseksi vaan rakenteen kiinteyttämisen takia. Lisäksi paahdoin viipaleet uunissa kevyesti öljyttyinä. Samoin paahdoin perunaviipaleet ennen vuoan kokoamista. Kärsivällisyys on tätä ruokaa tehdessä hyve.
Moussaka
1 kg munakoisoja
1 kg perunoita (esim. Annabelle)
suolaa (munakoisojen itketykseen)
2 rkl oliiviöljyä
Jauhelihakastike
400 g karitsan jauhelihaa
1–2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
2 rkl tomaattisosetta
½ tl suolaa
¼ tl kanelijauhetta
2 tl kuivattua timjamia, minttua tai oreganoa
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 ½ dl vettä, punaviiniä tai mietoa kasvislientä
Juustokastike
2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
½ l kevytmaitoa
½ tl suolaa
pieni ripaus muskottipähkinää
valkopippuria myllystä
2 ½ dl emmentaljuustoraastetta
Huuhtele ja
kuivaa munakoisot. Leikkaa poikittain noin sentin viipaleiksi ja lado viipaleet
leivinpaperin päälle. Rouhaise niille suolaa myllystä ja jätä vetäytymään. Kun
pintaan on noussut nestettä, kuivaa viipaleet talouspaperilla. Sivele pintaan
kevyesti öljyä ja kypsennä 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.
Kuori ja viipaloi perunat. Siirrä leivinpaperin päälle ja
kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Kuori ja hienonna
sipulit. Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä ja lisää pannuun jauheliha sekä
hienonnetut sipulit. Paista sekoitellen kypsäksi ja mausta samalla
tomaattipyreellä, yrtillä, suolalla, kanelilla
ja pippurilla. Lisää nestettä niin, että seoksesta tulee kosteaa.
Juustokastiketta
varten sulata rasva kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Lisää maito
vähin erin koko ajan sekoittaen tai vispilällä vatkaten niin, että kastikkeesta
tulee sileää. Kypsennä noin viiden minuutin ajan. Lisää juustoraaste sekoittaen
kastike tasaiseksi.
Kokoa moussaka
tilavaan, laakeaan vuokaan: pohjalle ohuelti jauhelihakastiketta, sitten kerros
munakoisoviipaleita, perunaviipaleita ja päälle loppu jauhelihakastike sekä loput
munakoiso- ja perunaviipaleet.
Peitä pinta
juustokastikkeella. Kypsennä moussakaa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia
tai kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.
Nauti herkku
vaikkapa kirsikkatomaattien saattelemana!
Teksti, ohje ja
kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti