keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Nyt saa langeta kiusaukseen

Kun arpoo taas kerran mielessään, mitä tänään ruoaksi, kannattaa muistaa kiusaukset. Kerrotaan, että kiusaus maistui aikoinaan kovasti ruotsalaiselle oopperalaulajalle Pelle Janzonille. Hän koukuttui perunan, sipulin, kerman ja anjoviksen vankkumattomaan liittoon jo 1800-luvun lopulla niin paljon, että reseptistä tuli klassikko.

Kiusauksia on helppo keksiä lisää. Perunat voi vaihtaa kokonaan tai osin juureksiin. Anjoviksen voi vaihtaa kinkkuun tai kalaan. Perunaksi voi napata pakastettuja peruna- tai juuressuikaleita. Itse tahdoin tänään kokata Janssonin kiusauksen mahdollisimman aitona.
Selasin ruotsalaisia keittokirjoja, ja päätin luottaa Anna Bergenströmiin. Noudatin suurin piirtein hänen kiusauksensa kaavaa, mutta anjovisfileiden määrän puolitin. Perunaksi valitsin Nicolaa, koska halusin, etteivät perunasuikaleet uunissa soseudu, vaan kauniit suikaleet pitävät muotonsa.
Anjovisfileet ovat kiusauksessani tavallisia kilohailista valmistettuja. Sain tosin ystävältä vinkin, että laadukkaiden Grebbstadin anjovistuotteiden lähin hankintapaikka olisi Tukholman NK:n tavaratalo. Pidänpä tämän mielessä, mutta tähän hätään en sinne saakka lähtenyt. Bergenströmin kerma-maidon vaihdoin ruokakermaan.
Anjovisfileiden liemi kannattaa valuttaa mukaan vuokaan, koska se sisältää mahtavan maustekoosteen: kanelia, santelipuujauhetta (väriä antamaan), inkivääriä, kardemummaa, valkopippuria, maustepippuria, neilikkaa, oreganoa ja muskottipähkinää. Perunaa tosin tulee olla riittävä määrä suhteessa liemeen, koska liemi on suolaista. Olisipa mielenkiintoista kokeilla kiusaus, johon käyttäisi tuoretta pikkukalaa ja yhdistelisi itse em. mausteseoksen!

Janssonin kiusauksen kanssa maistuvat etikkapunajuuret. Kuvan punajuurilohkot paahdoin uunissa ja marinoin balsamico-öljy-mausteseoksessa.

Janssonin kiusaus

(4 – 5 hengelle)
2 isoa sipulia
1 ½ kg (10 – 12 kpl) kiinteitä perunoita (vihreä väritunniste, esim. Nicola)
1 tlk (100 g) anjovisfileitä
4 dl ruokakermaa
½ - ¾ tl suolaa
2 rkl voita tai margariinia
2 – 3 rkl korppujauhoja
Kuori sipulit ja viipaloi ne ohuelti. Kuori ja leikkaa perunat suikaleiksi. Voitele laakea uunivuoka.
Siirrä vuokaan puolet perunoista ja sipulit. Valele päälle puolet kermasta. Nosta pinnalle anjovisfileet tasaisin välein ja valele ruokaan myös anjovisliemi. Lisää loput perunasuikaleet ja loppu kerma.
Nosta pintaan muutamia voi- tai margariininokareita ja ripottele kauttaaltaan korppujauhoja.
Paista kiusausta 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa lisäksi etikkapunajuuria.
P.S. Minulla oli nyt pääsiäisviikolla tilaisuus hankkia Tukholmasta NK:n tavaratalosta Grebbestadin anjovista, ja totta: kiusauksesta tuli todellakin hyvää! Kunpa saataisiin tuote Suomeenkin ruokakauppoihin.
 

Aikaa vähän? Tee kiusaus pakastetuista peruna-juuressuikaleista. Ohje alla.

Aina ei aika riitä perunoiden kuorimiseen ja suikalointiin omin kätösin. Sen takia kokeilin toisenkin ohjeen, jossa käytin pakastettuja juures-perunasuikaleita (Apetit).

Juures-kinkkukiusaus

1 kg pakastettuja peruna-juuressuikaleita
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
200 g palvikinkkua
1/2 dl tuoretta persiljaa tai timjamia
4 dl ruokakermaa
1 dl juustoraastetta
Voitele laakea uunivuoka ja kumoa sinne noin puolet peruna-juuresseoksesta. Mausta suolalla ja pippurilla ja valele päälle kauttaaltaan puolet ruokakermasta.
Suikaloi palvikinkkuviipaleet ja ripota ne tasaisesti vuokaan. Mausta tuoreyrtillä. Lisää loput peruna-juuressuikaleet. Valele loppu kerma tasaisesti päälle.
Paista 225-asteisessa uunissa ensin 30 minuuttia. Lisää tässä vaiheessa pinnalle juustoraastetta. Jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia. Tarjoa marinoitujen kasvisten kanssa.
Teksti, ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen

2 kommenttia: