keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Nyt saa langeta kiusaukseen

Kannattaa muistaa kiusaukset, kun seuraavan kerran miettii, mitä tänään ruoaksi. Kerrotaan, että kiusaus maistui aikoinaan kovasti ruotsalaiselle oopperalaulajalle Pelle Janzonille. Hän koukuttui perunan, sipulin, kerman ja anjoviksen vankkumattomaan liittoon jo 1800-luvun lopulla niin paljon, että reseptistä tuli klassikko.

Koska halusin kokata janssoninkiusauksen mahdollisimman aitona, selasin ruotsalaisia keittokirjoja. Päätin luottaa Anna Bergenströmiin. Noudatin suurin piirtein hänen kiusauksensa kaavaa, mutta anjovisfileiden määrän puolitin. Perunaksi valitsin kiinteämaltoista Nicolaa, etteivät perunasuikaleet uunissa soseutuisi, vaan kauniit suikaleet pitäisivät muotonsa. Tämä toimi.
Anjovisfileet ovat kiusauksessani tavallisia kilohailista valmistettuja. Sain tosin ystävältä vinkin, että laadukkaiden Grebbstadin anjovistuotteiden lähin hankintapaikka olisi Tukholman NK:n tavaratalo. Pidänpä tämän mielessä, mutta tähän hätään en sinne saakka lähtenyt. Bergenströmin kerma-maitoseoksen vaihdoin ruokakermaan.
Anjovisfileiden liemi kannattaa säästää ja valuttaa mukaan vuokaan, koska se sisältää mahtavan maustekoosteen: kanelia, santelipuujauhetta (väriä antamaan), inkivääriä, kardemummaa, valkopippuria, maustepippuria, neilikkaa, oreganoa ja muskottipähkinää. Perunaa tosin tulee olla riittävä määrä suhteessa liemeen, koska liemi on suolaista. Olisipa mielenkiintoista joskus kokeilla kiusaus, johon käyttäisi tuoretta pikkukalaa ja yhdistelisi itse em. mausteseoksen!

Janssoninkiusauksen kanssa maistuvat tutusti etikkapunajuuret. Kuvan punajuurilohkot paahdoin uunissa ja marinoin balsamico-öljy-mausteseoksessa.

Janssoninkiusaus

(4–5 hengelle)
2 isoa sipulia
1 rkl + 2 rkl voita
1 ½ kg (10–12 kpl) kiinteitä perunoita (vihreä väritunniste, esim. Nicola)
1 tlk (100 g) anjovisfileitä
4 dl ruokakermaa
½ - ¾ tl suolaa
2–3 rkl korppujauhoja
Kuori sipulit, halkaise ja viipaloi ohuelti. Kuori ja leikkaa perunat tikkumaisiksi suikaleiksi. Voitele laakea uunivuoka. Kuullota sipuliviipaleet raukeiksi pannussa lusikallisessa voita, mutta älä ruskista.
Siirrä vuokaan puolet perunoista ja mausta puolella suolamäärästä. Lisää kuullotetut sipuliviipaleet. Yhdistä anjovisliemi kermaan ja valele puolet seoksesta vuokaan. Nosta pinnalle anjovisfileet tasaisin välein. Lisää loput perunasuikaleet, suolaa ja loppu anjovisliemi-kermaseos.
Nosta pintaan muutamia voinokareita ja ripottele kauttaaltaan korppujauhoja.
Paista kiusausta 225-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Tarjoa lisäksi etikkapunajuuria.
P.S. Minulla oli myöhemmin tilaisuus hankkia Tukholmasta NK:n tavaratalosta Grebbestadin anjovista, ja totta: kiusauksesta tuli todellakin hyvää! Mutta: Loistavia kalasäilykkeitä löytyy myös Suomesta. Näitä ovat särkisäilykkeet (Järki Särki) ja muikkusäilykkeet. Niihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Aikaa vähän? Tee kiusaus pakastetuista peruna-juuressuikaleista. Ohje alla.

Kiusauksia on helppo keksiä lisää. Perunat voi vaihtaa kokonaan tai osin juureksiin. Anjoviksen voi vaihtaa kinkkuun. Aivan loistovalinta kalasäilykkeistä ovat särkisäilykkeet (Järki Särki) ja muikkusäilykkeet! Perunaksi voi napata pakastettuja peruna- tai juuressuikaleita, jos aika ei riitä perunoiden kuorimiseen ja suikalointiin. Sen takia kokeilin toisenkin ohjeen, jossa käytin pakastettuja juures-perunasuikaleita (Apetit).

Juures-kinkkukiusaus

1 kg pakastettuja peruna-juuressuikaleita
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
200 g palvikinkkua
1/2 dl tuoretta persiljaa tai timjamia
4 dl ruokakermaa
1 dl juustoraastetta
Voitele laakea uunivuoka ja kumoa sinne noin puolet peruna-juuresseoksesta. Mausta suolalla ja pippurilla ja valele päälle kauttaaltaan puolet ruokakermasta.
Suikaloi palvikinkkuviipaleet ja ripota ne tasaisesti vuokaan. Mausta tuoreyrtillä. Lisää loput peruna-juuressuikaleet. Valele loppu kerma tasaisesti päälle.
Paista 225-asteisessa uunissa ensin 30 minuuttia. Lisää tässä vaiheessa pinnalle juustoraastetta. Jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia. Tarjoa marinoitujen kasvisten kanssa.
Teksti, ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen

2 kommenttia: