Halkaistuina palsternakat paahtuivat uunissa kypsiksi tunnissa. Sillä välin ehdin hyvin valmistaa täytteen. Kokosin täytteeseen auringonkukansiemeniä, yrttejä, sipuleita ja sitruunaa, ja tukevoitin seosta paahdetuilla leipäkuutioilla. Lopuksi lisäsin mukaan myös kypsät palsternakkojen sisukset.
Sitruunan
mehu ja kuoriraaste jo osaltaan taittoivat mukavasti palsternakkojen makeutta,
mutta maustoin vielä lisäkkeeksi valmistamani broilerinkoivet sriracha-kastikkeella,
joista kokonaisuus sai kaivattua terää.
Täytetyt palsternakat
1 kg (noin 4
kpl) palsternakkoja2 – 3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
suolaa (myllystä)
Täyte
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita + 1 rkl öljyä
4 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa
2 rkl tuoretta, hienonnettua rakuunaa
1 (kaura)paahtoleivän viipale
¼ dl sitruunan mehua
puolen sitruunan raastettu kuori
½ - ¾ tl suolaa
mustapippuria myllystä
+ kypsennettyjen palsternakkojen sisukset
Pinnalle
1 dl (mustaleimaista) emmentaljuustoraastetta
Säädä uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese
palsternakat juuresharjalla harjaten. Halkaise ne pitkittäin ja aseta
leivinpaperin päälle pellille. Voitele pinnat öljyllä ja rouhaise pintaan
suolaa. Kypsennä uunissa tunnin ajan.
Paahda auringonkukansiemenet kuivassa
pannussa ja siirrä kulhoon. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna voi-öljyseos
pannussa ja kuullota sipulit. Paahda leipäviipale ja leikkaa pieniksi
kuutioiksi.
Lisää kulhoon kaikki täyteaineet paitsi juustoraaste. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen, kun otat palsternakat pois uunista.
Koverra kypsennetyistä palsternakoista
sisukset. Käytä apuna pientä veistä ja pikkulusikkaa tai greippiveistä. Pilko sisukset
ja painele niitä hieman haarukalla. Yhdistä muihin aineksiin.Lisää kulhoon kaikki täyteaineet paitsi juustoraaste. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen, kun otat palsternakat pois uunista.
Täytä koverretut palsternakat täytteellä
ja ripota päälle juustoraastetta.
Kuorruta kuumassa uunissa tai grillivastusten
alla viitisen minuuttia.
Huom. Palsternakat voi ja kannattaa syödä kuorineen, kun ne on pesty hyvin ennen paistamista. Katso myös kuvien alla näkyvät lisävinkit.
Huom. Palsternakat voi ja kannattaa syödä kuorineen, kun ne on pesty hyvin ennen paistamista. Katso myös kuvien alla näkyvät lisävinkit.
Ylemmässä kuvassa paahdetut palsternakanpuolikkaat ja alemmassa samat koverrettuina.
Vinkit: Täytetyt palsternakat maistuvat hyviltä ihan sellaisinaankin, mutta ne toimivat myös lämpimänä lisäkkeenä erilaisille broileri-, liha-, kala- tai palkokasviaterioille.
Voit vaihtaa paahtoleivän tilalle noin desilitran verran korppujauhoa tai murskattuja pähkinöitä. Paloiteltu juustokin, esimerkiksi feta tai mozzarella, sopii lisättäväksi täytteeseen.
Valitsin ohjeeseen persiljan rinnalle ranskalaista rakuunaa toiseksi tuoreyrtiksi. Hyvä vaihtoehto on myös vesikrassi.
Jos haluat pehmentää täytetyn palsternakan aromikasta makua, voit lusikoida lautaselle kuuman palsternakan päälle muutamia ranskankermanokareita.
Teksti, kuvat ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen
Kuulostaa hyvältä! Täytyypä kokeilla!
VastaaPoistaKiitos, Aino P.
VastaaPoistaNami, onpa kiva idea. :)
VastaaPoistaKiitos, Siiri! Herkkua on isoista palsternakoista kun tekee, että mahtuu täytettä.
VastaaPoista