Välimeren
etelä- ja itärannikon ruokakulttuuri on kiehtonut niin minua kuin varmasti monia
muitakin jo vuosien ajan. Nyt Gummerus julkaisi suomeksi menestyskeittokirjan
Persianan, joka valittiin Britanniassa viime vuoden parhaaksi keittokirjaksi.
Tekijä on Lähi-idän ruokamaailman tähti Sabrina Ghayour, karismaattinen iranilaissyntyinen
kokki ja ruokatoimittaja. Teos tarjoilee yli sata kotikokkaukseen soveltuvaa
ohjetta: mezejä, keittoja, muhennoksia, tagineja, raikkaita salaatteja ja
jälkiruokia.
Ensimmäisenä
testiini pääsivät Mausteiset juurespaistokkaat
tamarindi-taatelikastikkeen kera. Päätökseni perustui puhtaasti siihen, että
varastoidut juurekset ja peruna ovat näin talvella kauden kasviksia Suomessa.
Aineslistakaan ei ole kohtuuttoman pitkä. Kyseessä ovat oikeastaan
tutut juuresröstit sveitsiläiseen tapaan, mutta näihin rösteihin lisätään
Lähi-idän mausteita. Mausteiset juurespaistokkaat nousevat taatelikastikkeen
ansiosta aivan uudelle tasolle. Kannattaa kokeilla!
Sabrina Ghayourin ohje kokeiluni
perusteella pikkuisen muunnettuna ja omalla reseptien kirjoitustavallani
esitettynä:
Mausteiset juuresröstit
(noin 20 kappaletta)
500 g perunoita (kiinteitä, noin 5 kpl)
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 punajuuri
1 nippu kevätsipulia
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 tl kurkumaa
2 tl korianterijauhetta
1 ruukku tuoretta korianteria
2 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 ¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Paistamiseen
noin ½ dl rypsiöljyä
500 g perunoita (kiinteitä, noin 5 kpl)
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 punajuuri
1 nippu kevätsipulia
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 tl kurkumaa
2 tl korianterijauhetta
1 ruukku tuoretta korianteria
2 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 ¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Paistamiseen
noin ½ dl rypsiöljyä
Pese
kuoripäälliset perunat ja esikeitä niitä suolalla maustetussa vedessä (6 dl) 10
- 15 minuuttia. Valuta keitinvesi pois ja jäähdytä perunat kylmällä vedellä
siivilässä.
Valmista kastike
tässä vaiheessa, ohje alla.
Kuivaa
kuoripäälliset perunat talouspaperilla ja raasta kuorineen. Lisää isoon kulhoon
perunaraaste, ja raasta joukkoon kuoritut juurekset. Leikkaa kevätsipuli
viipaleiksi ja lisää mausteiden, munien ja jauhojen kanssa kulhoon. Hienonna
korianteri mukaan, mutta jätä oksia ja lehtiä myös ruoan viimeistelyyn
lautaselle. Sekoita ainekset käsin.
Paista
juurestaikinasta pihvejä öljytyssä (ohukais)pannussa niin kauan, että molemmat
pinnat saavat kauniin värin. Siirrä leivinpaperin päälle pellille. Jotta kaikki
saavat röstinsä kuumina ja juuresraasteet kypsyvät riittävästi, pidä pihvejä vielä 150-asteisessa uunissa 10 - 15 minuuttia.
Tamarindi-taatelikastike
100 g
kivettömiä taateleita
50 g tamarindia (lasitölkistä)
3 rkl hunajaa
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
½ tl inkiväärijauhetta
vajaa 1 tl suolaa
tilkka sitruunan mehua
3 dl kuumaa vettä
50 g tamarindia (lasitölkistä)
3 rkl hunajaa
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
½ tl inkiväärijauhetta
vajaa 1 tl suolaa
tilkka sitruunan mehua
3 dl kuumaa vettä
Mittaa
kastikkeen aineet soseuttamista varten vihannesleikkuriin, tehosekoittimeen tai
korkeaan kulhoon, jos käytät sauvasekoitinta. Siirrä seos kattilaan ja keitä
noin 15 – 20 minuuttia. Voit vielä lopuksi soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella,
jos haluat siitä aivan tasaista.
Näin tarjosin
Kokosin
mausteisista juuresrösteistä ja taatelikastikkeesta aterian kypsentämällä
lisäkkeeksi cous-cousia ja varasin pöytään myös turkkilaista jogurttia.
Erityisesti pidin tamarindi-taatelikastikkeesta. Se aateloi ja kruunasi
kokonaisuuden! Tätä ateriaa voi tukevoittaa paistamalla lisäksi esimerkiksi
karitsankyljykset tai grillaamalla karitsanlihavartaat.
Persiana-kirjaa
selatessani kiinnittyi huomio siihen, että Lähi-idän keittiössä käytetään usein ruusun terälehtiä. Meillä on maalla
ruusupensas, jonka kukat sopivat hyvin syötäviksi. Aion ottaa kukkia
kesällä talteen ja kuivattaa. Lammasruokiin Persiana tarjoaa paljon hyviä
ohjeita, ja totta kai erityisesti salaatteihin ja kasvisruokiin.
”Syöminen on välitön kokemus, jonka
aikana kaikki muu unohtuu ruoan ja nautinnon tieltä. Lähi-idässä ruoka ei ole
ainoastaan ravintoa. Ruokailu on merkittävä tapahtuma, johon kuuluu
yhteisöllisyys. Vieraille tarjotulla juhla-aterialla halutaan osoittaa heille
arvostusta ja saada heidät tuntemaan itsensä tärkeiksi. Ruoan äärellä muodostetaan
siteitä ja kestäviä suhteita”, sanoo Sabrina Ghayour Persiana-keittokirjansa
alkupuheessa.
Teksti ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti