Suomen talvessa tarvitaan lämmintä ja lämmittävää ruokaa, ei
kuitenkaan aina tulista vaan aromaattista moniulotteisella tavalla. Tukeudun tällä
ajatuksella mielelläni afrikkalaiseen keittiöön. Niinpä valmistin porkkanasta pinaatin
kanssa lämpimän ja virkistävästi maustetun salaatin. Se sopi loistavasti
marokkolaiseen tapaan paistamilleni kananpojan siiville.
Lämmin porkkana-pinaattisalaatti
5 dl vettä (korvaa mielellään osa appelsiinin mehulla)
1 - 2 kanelitankoa
1 tähtianis
250 g (luomu)porkkanoita (2 – 3 kpl)
100 g tuoretta babypinaattia tai pakastepinaattia
1 rkl hunajaa
1 - 2 rkl voita
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
(tuoretta korianteria)
1 - 2 kanelitankoa
1 tähtianis
250 g (luomu)porkkanoita (2 – 3 kpl)
100 g tuoretta babypinaattia tai pakastepinaattia
1 rkl hunajaa
1 - 2 rkl voita
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
(tuoretta korianteria)
Kuumenna vesi tai vedellä laimennettu appelsiinista
puristettu mehu kiehuvaksi. Lisää kanelitanko ja tähtianis. Keitä noin 10
minuuttia.
Kuori tällä välin porkkanat ja leikkaa ne joko
suikalemaisiksi paloiksi tai höylää niistä lastuja terävällä juustohöylällä. Keitä
porkkanoita muutaman minuutin ajan tai palakoon mukaan noin 5 minuuttia. Valuta
siivilässä ja poista mausteet.
Mittaa kulhoon hunaja, voi ja mausteet ja kaada kuumat,
napakankypsät porkkanat päälle, samoin pinaatinlehdet. Sekoita varovasti kahden lusikan avulla. Siirrä
tarjolle ja voit lisätä vielä mausteeksi tuoretta korianteria.
Vinkki: Mausteeksi
porkkanoiden keitinlimeen sopivat hyvin myös fenkolinsiemenet.
Taustatietoa porkkanasta löydät osoitteesta http://www.rouvakasvis.fi/ kasviskoulu-osiosta.
Taustatietoa porkkanasta löydät osoitteesta http://www.rouvakasvis.fi/ kasviskoulu-osiosta.
Kananpoikaa afrikkalaismaustein
700 g kananpojan siipi- tai koipipaloja (esim. Kariniemen miedosti suolatut)
3 rkl sitruunan mehua
¾ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 – 3 tl Ras el hanout -mausteseosta (Santa Maria)
2 – 3 rkl öljyä
3 rkl sitruunan mehua
¾ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 – 3 tl Ras el hanout -mausteseosta (Santa Maria)
2 – 3 rkl öljyä
Siirrä broilerinlihat, joko koivet tai siivet, kulhoon ja
puserra mausteeksi sitruunan mehua. Lisää suolaa, pippuria ja Ras el hanout -mausteseosta ja sekoita. Anna
mausteiden vetäytyä lihaan vähintään puolen tunnin ajan.
Nosta broilerinpalaset leivinpaperin päälle pellille ja valele niille lusikasta hieman rypsi- tai oliiviöljyä. Ripauta Ras el hanout -maustetta vielä lisää pintaan.
Nosta broilerinpalaset leivinpaperin päälle pellille ja valele niille lusikasta hieman rypsi- tai oliiviöljyä. Ripauta Ras el hanout -maustetta vielä lisää pintaan.
Kypsennä 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Tarjoa lämpimän porkkana-pinaattisalaatin kanssa. Voit
lisätä lautaselle vielä paahdettuja, murskattuja (maa)pähkinöitä ja kuivattuja
hedelmiä, esimerkiksi keltaisia rusinoita tai aprikoosia.
Ras el hanout
Ras el hanoutia pidän maustesekoitusten kuningattarena. Sen
hurmaava aromi on jäänyt mieleeni Marokosta. Kyseessä on nimenomaan marokkolainen
maustesekoitus, josta jokaisella marokkolaisella maustekauppiaalla on oma sekoituksensa.
Sekoitusten paremmuudesta ja suosiosta kilpaillaan.
Ras el hanout ei ole tulinen, ei makea, ei suolainen. Se on
hienovaraisen moniulotteinen, aromaattinen ja kukkainen. Marokossa Ras el
hanout -mausteseosta suositaan varsinkin talvella sen lämmittävien
ominaisuuksien takia. Siinä on currymaisia piirteitä, mutta esimerkiksi intialaisesta
currymausteseoksesta garam masalasta se poikkeaa täysin.
Omaa Ras el hanout -seosta on melko aikaa vievää alkaa
valmistaa, mutta Santa Maria -maustesarjasta
löytyy aivan oivallinen valmis Ras el hanout -sekoitus. Se sisältää korianteria,
paprikaa, mustapippuria, inkivääriä, kardemummaa, maustepippuria,
muskottipähkinää, kurkumaa, neilikkaa ja cayennenpippuria.
Marokossa Ras el hanoutiin
kootaan lisäksi esimerkiksi kanelia, jeeraa, laventelia, ruusun
terälehtiä, fenkolinsiemeniä, seesaminsiemeniä, sahramia, galanganjuurta…Useimmat
mausteista paahdetaan. Ras el hanoutia käytetään Marokossa maustamaan
taginet, siipikarjan liha, cous-cous, kala, äyriäiset, lampaankyljykset,
grillatut lihat. Seos sopii myös makeisiin leivonnaisiin pähkinöiden ja
taateleiden seurassa.
Karitsanjauhelihasta valmistettuihin lihapulliin olen
lisännyt Ras el hanoutia mustapippurin ja tuoreen korianterin lisäksi ja
lopputulos on ollut hurmaava. Pyörykät ovat herkkua kanelilla ja chilillä
maustetun tomaattikastikkeen kanssa.
Teksti, ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Teksti, ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Nam. Aion ehdottomasti kokeilla.
VastaaPoistaKiva ohje! Kiitos! Sanoisin kyllä, että Ras el hanout kannattaa sekoittaa itse, vaikka kaikkia "tarvittavia" mausteita ei mukaan laittaisikaan. Kurkuma on pohjamauste, neilikkaa ja maustepippuria ainakin, ja loput maun mukaan, kokonaisista mausteista itse jauhaen. (kurkuma saa toki olla valmiiksi jauhettua!)
VastaaPoistaOK! Kiitokset!
VastaaPoista