keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Porkkanaa ja kananpoikaa afrikkalaisin sävyin

Porkkanaa käsitellessä olen usein ihastellut, miten jotain niin oranssista, niin moneen taipuvaa, makeaa juuresta voikin kasvaa mullan alla täällä Pohjolan perukoilla. Porkkana on kuvaannollisesti positiivinen kannustin kaikkeen, mutta nyt tahdonkin kannustaa kaikkia valmistamaan porkkanasta jotain ihan muuta kuin porkkanaraastetta.
Suomen talvessa tarvitaan lämmintä ja lämmittävää ruokaa, ei kuitenkaan aina tulista vaan aromaattista moniulotteisella tavalla. Tukeudun tällä ajatuksella mielelläni afrikkalaiseen keittiöön. Niinpä valmistin porkkanasta pinaatin kanssa lämpimän ja virkistävästi maustetun salaatin. Se sopi loistavasti marokkolaiseen tapaan paistamilleni kananpojan siiville.   

Lämmin porkkana-pinaattisalaatti

5 dl vettä (korvaa mielellään osa appelsiinin mehulla)
1 - 2 kanelitankoa
1 tähtianis
250 g (luomu)porkkanoita (2 – 3 kpl)
100 g tuoretta babypinaattia tai pakastepinaattia
1 rkl hunajaa
1 - 2 rkl voita
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
(tuoretta korianteria)
Kuumenna vesi tai vedellä laimennettu appelsiinista puristettu mehu kiehuvaksi. Lisää kanelitanko ja tähtianis. Keitä noin 10 minuuttia.
Kuori tällä välin porkkanat ja leikkaa ne joko suikalemaisiksi paloiksi tai höylää niistä lastuja terävällä juustohöylällä. Keitä porkkanoita muutaman minuutin ajan tai palakoon mukaan noin 5 minuuttia. Valuta siivilässä ja poista mausteet.
Mittaa kulhoon hunaja, voi ja mausteet ja kaada kuumat, napakankypsät porkkanat päälle, samoin pinaatinlehdet. Sekoita varovasti kahden lusikan avulla. Siirrä tarjolle ja voit lisätä vielä mausteeksi tuoretta korianteria.
Vinkki: Mausteeksi porkkanoiden keitinlimeen sopivat hyvin myös fenkolinsiemenet.
Taustatietoa porkkanasta löydät osoitteesta http://www.rouvakasvis.fi/ kasviskoulu-osiosta.

Kananpoikaa afrikkalaismaustein

700 g kananpojan siipi- tai koipipaloja (esim. Kariniemen miedosti suolatut)
3 rkl sitruunan mehua
¾ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 – 3 tl Ras el hanout -mausteseosta (Santa Maria)
2 – 3 rkl öljyä
Siirrä broilerinlihat, joko koivet tai siivet, kulhoon ja puserra mausteeksi sitruunan mehua. Lisää suolaa, pippuria ja Ras el hanout -mausteseosta ja sekoita. Anna mausteiden vetäytyä lihaan vähintään puolen tunnin ajan.

Nosta broilerinpalaset leivinpaperin päälle pellille ja valele niille lusikasta hieman rypsi- tai oliiviöljyä. Ripauta Ras el hanout -maustetta vielä lisää pintaan.
Kypsennä 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Tarjoa lämpimän porkkana-pinaattisalaatin kanssa. Voit lisätä lautaselle vielä paahdettuja, murskattuja (maa)pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, esimerkiksi keltaisia rusinoita tai aprikoosia.
 

Ras el hanout
Ras el hanoutia pidän maustesekoitusten kuningattarena. Sen hurmaava aromi on jäänyt mieleeni Marokosta. Kyseessä on nimenomaan marokkolainen maustesekoitus, josta jokaisella marokkolaisella maustekauppiaalla on oma sekoituksensa. Sekoitusten paremmuudesta ja suosiosta kilpaillaan.
Ras el hanout ei ole tulinen, ei makea, ei suolainen. Se on hienovaraisen moniulotteinen, aromaattinen ja kukkainen. Marokossa Ras el hanout -mausteseosta suositaan varsinkin talvella sen lämmittävien ominaisuuksien takia. Siinä on currymaisia piirteitä, mutta esimerkiksi intialaisesta currymausteseoksesta garam masalasta se poikkeaa täysin.
Omaa Ras el hanout -seosta on melko aikaa vievää alkaa valmistaa, mutta Santa Maria -maustesarjasta löytyy aivan oivallinen valmis Ras el hanout -sekoitus. Se sisältää korianteria, paprikaa, mustapippuria, inkivääriä, kardemummaa, maustepippuria, muskottipähkinää, kurkumaa, neilikkaa ja cayennenpippuria.
Marokossa Ras el hanoutiin  kootaan lisäksi esimerkiksi kanelia, jeeraa, laventelia, ruusun terälehtiä, fenkolinsiemeniä, seesaminsiemeniä, sahramia, galanganjuurta…Useimmat mausteista paahdetaan. Ras el hanoutia käytetään Marokossa maustamaan taginet, siipikarjan liha, cous-cous, kala, äyriäiset, lampaankyljykset, grillatut lihat. Seos sopii myös makeisiin leivonnaisiin pähkinöiden ja taateleiden seurassa.
Karitsanjauhelihasta valmistettuihin lihapulliin olen lisännyt Ras el hanoutia mustapippurin ja tuoreen korianterin lisäksi ja lopputulos on ollut hurmaava. Pyörykät ovat herkkua kanelilla ja chilillä maustetun tomaattikastikkeen kanssa.
Teksti, ruokaohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen

3 kommenttia:

  1. Nam. Aion ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Kiva ohje! Kiitos! Sanoisin kyllä, että Ras el hanout kannattaa sekoittaa itse, vaikka kaikkia "tarvittavia" mausteita ei mukaan laittaisikaan. Kurkuma on pohjamauste, neilikkaa ja maustepippuria ainakin, ja loput maun mukaan, kokonaisista mausteista itse jauhaen. (kurkuma saa toki olla valmiiksi jauhettua!)

    VastaaPoista