Kehitin reseptin aikoinaan Anna-lehteen maissista kertovaan ruokajuttuuni. Pienen etsinnän jälkeen löysin elo-syyskuun vaihteessa 2001 ilmestyneen Anna-lehden. Olin vieraillut kotimaisella maissitilalla ja kokannut sadonkorjuun tuoreesta maissista ihanaa maissi-couscousia grillatuille maissintähkille.
Toki tämän kulhoruokien pohjaksi sopivan maissi-couscousin
voi tehdä kokonaan ilman maissiakin, mutta lisäsin nyt pakastemaissia, koska halusin
ruokaan maissin keltaista, kurkuman keltaista ja aprikoosin keltaista. Täydensin maissi-couscousin kokonaiseksi ateriaksi lisäämällä kulhoon inkivääri-seesamilohta. Kerta kaikkiaan herkullista!
Maissi-couscousia, inkivääri-seesamilohta, kiehautettua pinaattia ja silmusalaattia. Meillä juomaksi valikoitui australialainen Riesling 2014 Yalumba, Barossa.
Kulhoruokieni pohja,
maissi-couscous
4 dl täysjyväistä couscousia4 dl kasvislientä
¾ tl kurkumajauhetta
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua
2 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
½ tai pieni punasipuli
2 – 3 rkl sitruunan mehua
1 dl (cashew)pähkinöitä tai manteleita
(5 kuivattua aprikoosia tai vastaavasti kuivattuja karpaloita)
1 ps (200 g) pakastemaissia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan eli kaada couscousin
päälle kiehuvan kuuma kasvisliemi, peitä kattila kannella ja anna couscousin
kypsyä 6 minuuttia.
Siirrä valmis couscous isohkoon kulhoon ja irrottele se
ilmavaksi kahdella lusikalla tai haarukalla nostellen. Mausta kurkumalla,
mintulla ja persiljalla.
Kuori ja hienonna punasipuli ja lisää kulhoon. Puserra
mukaan sitruunan mehua. Paahda pähkinät tai mantelit kuumalla pannulla, murskaa
ja lisää joukkoon. Jos pidät kuivatuista hedelmistä tai marjoista, voit lisätä
niitäkin.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna sitä hetken
aikaa öljytilkassa kattilassa ja sekoita joukkoon jäiset maissinjyvät.
Kuumenna, kunnes maissi sulaa. Lisää valkosipuli-maissit couscous -seokseen.
Kulhoruokani täydennykset
Täydensin pohja-ainekset erilaisiksi välipaloiksi tuoreilla iduilla, versoilla ja silmusalaatilla. Raikastin sitrushedelmien palasilla tai granaattiomenan siemenillä. Lisäsin myös tuoreyrttejä, mutta esimerkiksi avokadokin olisi sopinut hyvin.
Kulhoruoasta saa näppärästi kokonaisen aterian, kun siihen lisää jotain proteiinipitoista. Tämä voi olla kalaa, lihaa tai palkokasveja. Marinoidut härkä- tai muut pavut, herneet tai kikherneet sopivat hyvin. Lisätä voi myös tofua tai erilaisia juustoja. Paloiteltu, maustettu ja kypsennetty broileri on hyvää, samoin lohipalat. Kunpa pääsisin kokeilemaan nyhtökauraakin!
Inkivääri-seesamilohi
400 g lohifileetäMarinadi
2 rkl sitruunan mehua
1 dl seesamiöljyä
3 rkl teriyakia
noin 30 g tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl limetin mehua
ripaus suolaa
Paistamiseen
rypsi-, oliivi- tai seesamiöljyä
Pintaan
seesaminsiemeniä
Leikkaa lohifileestä nahattomia, muutaman sentin viipaleita.
Sekoita marinadin ainekset kulhoon ja anna lohipalojen maustua siinä noin 4
tunnin ajan.
Nosta lohipalat marinadista ja kääntele pinnat
seesaminsiemenissä. Voit myös leikata kalasta kuutiomaisia palasia ja kastaa
nämä seesaminsiemenissä.
Paista lohipalat kuumassa pannussa öljytilkassa joka
puolelta niin nopeasti, että sisus jää läpikuultavaksi.
Lisätietoja versoista ja iduista: www.rouvakasvis.fi / kasviskoulu
Teksti, ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Lisätietoja versoista ja iduista: www.rouvakasvis.fi / kasviskoulu
Teksti, ohjeet ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti