lauantai 29. elokuuta 2020

Kaalilaatikko Rouva Kasviksen tapaan

Tapoja tehdä kaalilaatikko on varmaan yhtä monta kuin on tekijöitäkin. On äidin, mummin ja karjalaisen isomummon kaalilaatikoita, niitä ainoita oikeita. Joillekin kaalilaatikko on pyhä. Vain se ainoa oikea perinteinen kelpaa, usein se, josta itse en ole oppinut pitämään. Se, jossa kaalisilppu paistetaan ruskeaksi paistinpannussa rasvassa, muutkin ainekset paistetaan ja lopuksi ruokaa haudutetaan uunissa jopa monta tuntia, ja tuoksu on sen mukainen.

Jokainen saa pitää mieltymyksensä, mutta itse teen kaalilaatikon hieman toisin, niin, että tuoksu, väri, maku ja suutuntuma ovat omasta mielestäni herkullisia. Kaalilaatikostani ovat pitäneet kaikki, joille olen sitä vuosikymmenten ajan tarjonnut, myös pienet lapset.


Kaalilaatikko Rouva Kasviksen tapaan

1 kg valkokaalia

5 dl vettä ja 1 tl suolaa (tai hyvää kasvislientä)

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 ½ dl riisi-ohraseosta (raakana)

1 rkl rypsiöljyä

400 g jauhelihaa (karitsaa, riistaa, kalkkunaa tai sika-nautaa)

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia

1 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia

(tai em. yrttien sijaan 3 rkl persiljaa)

1 rkl (tummaa) siirappia

2 dl ruokakermaa

Lisäksi

1 dl lihalientä

2 rkl (tummaa) siirappia

Paloittele kaali lohkoiksi ja edelleen suikaleiksi. Lisää kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen tai kasvisliemeen isoon kattilaan. Anna kypsyä hiljalleen muun valmistelun ajan.

Keitä riisi-ohraseos pakkauksen ohjeen mukaan (20 min) mieluiten hyvässä kasvis- tai lihaliemessä ja valuta.

Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota kuumassa pannussa tilkassa öljyä. Lisää jauheliha ja paista sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreyrteillä.


Sekoita ainekset kaalikattilaan, jossa on jäljellä keitinlientäkin: paistinpannulta jauheliha sekä kypsä, valutettu riisi-ohraseos, siirappi ja kerma. Tarkista maku.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan tai kahteen vuokaan. Valele pintaan lihaliemi-siirappiseosta. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Lusikoi pintaan uudelleen lihaliemi-siirappiseosta noin paistamisen puolivälissä, jolloin pinta saa väriä ja makua.

Tarjoa kaalilaatikko puolukoiden kanssa. Voit survoa puolukat, makeuttaa hieman sokerilla ja maustaa timjamilla. Myös punaviinimarjat sopivat puolukoiden sijaan.

Vinkki:

Vaihda jauheliha kasviproteiiniin, esim. härkäpapu-, härkäpapu-herne- tai kauravalmisteeseen. Kuumenna ne ennen seokseen lisäämistä pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta hyvin.

Voit käyttää kaalilaatikkoon valintasi mukaan eläin- tai kasviperäistä kermaa.

Valko- eli keräkaali sopii kaalilaatikkoon niin varhaiskaalina kuin myös kesä- ja syyskaalina, miksipä ei varastoituna talvikaalinakin. Raikkaana rapsahtava valkokaali tuoksuu ja maistuu mielestäni hyvältä salaateissa, samoin keitettynä tai uunissa paahdettuina lohkoina. Monet kaaliruuat kuuluvat suosikkiruokiini, kuten esimerkiksi kaalilaatikko omalla ohjeellani, kaalikääryleet ja kaalipata.

Kuvat, ohje ja teksti: Pirjo Toikkanen

1 kommentti:

  1. Tein tännän kotikokin reseptillä laatikkoa, mutta tuntui, että siitä puuttui jotakin. Täytyy kokeilla sinun reseptillä seuraavan kerran

    VastaaPoista