Sadonkorjuun tunnelmissa kävin leikkaamassa talteen
mangoldin lehdet. Ne kasvoivat istutuslaatikossa terhakkaasti koko kesän.
Jonkin verran käytin lehtiä jo aiemmin, mutta nyt korjasin koko tämän yhden
taimen sadon, ja se olikin melkoinen nippu.
Mangoldin lehdet tuntuivat jänteviltä ja rapean raikkailta.
Jonain aiempana kesänä kasvatin sekä kelta- että punaruotista mangoldia, ja
käytin niitä vokkiruokiin. Nyt halusin kääriä valkoruotisten mangoldin lehtien
sisään täytettä ja askarella ns. dolmia. Siis samaan tapaan kuin tehdään
kaalikääryleitä, mutta erilaisella täytteellä.
Samoin kuin pinaatin niin myös lehtimangoldin lehdet ovat nuorena syömäkelpoisia salaateissa sellaisenaan. Isoiksi kasvaneet lehdet kannattaa kypsentää. Sekä pinaatti että mangoldi keräävät helposti nitraattia, joten niitä ei kannata käyttää säännöllisesti päivittäin, eikä kerralla suuria määriä. Syksyisin mangoldia voi löytää kaupoista tai toreilta kotimaisena, keväällä tuontituotteena.
Kääryleisiin tarvitsin vain lehdet. Pitkät lehtiruodit voi nauttia parsan tapaan kastikkeen kanssa tai gratinoida. Ne voi myös paloitella, keittää hetken aikaa ja pakastaa. Varsiosat sopivat keittoihin, pata- ja vuokaruokiin.
Mangoldikääryleet à la Rouva Kasvis
(30 – 40 kpl pienehköistä lehdistä)
nippu mangoldinlehtiä
Täyte
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä ja nokare voita
400 g kananpojan jauhelihaa
musta- tai valkopippuria myllystä
½ tl suolaa
75 – 80 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)
2 dl bulguria (esikypsennettynä + 2 dl vettä, ½ rkl öljyä, ½
tl suolaa)
½ - ¾ dl rouhittuja cashewpähkinöitä tai pinjansiemeniä
4 - 5 tippaa tabascoa
3 rkl sitruunanmehua
noin 3 rkl hienonnettua timjamia
pippuria ja suolaa
Pintaan
1 dl vettä + 2 – 3 rkl siirappia
Täytettä varten kuori
ja hienonna sipulit. Paista sipulit ja jauheliha öljy-voiseoksessa. Mausta
suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon sulatejuusto nokareina.
Kypsennä bulgur
pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää pähkinät tai siemenet rouhittuina. Sekoita
joukkoon jauheliha-juustoseos. Mausta tabascolla, sitruunalla ja timjamilla.
Maista täytettä ja lisää makusi mukaan suolaa ja pippuria.
Huuhtele
mangoldinlehdet. Kuumenna vettä kiehuvaksi isoon kattilaan. Ota lehti
kerrallaan käsittelyyn ja kasta varresta kiinni pitäen lehteä kiehuvassa
vedessä niin, että se pehmenee. Väri muuttuu samalla kirkkaan vihreäksi.
Leikkaa varsi pois ja ohenna lehtiruotia paksummasta päästä.
Annostele
täytettä kahden lusikan avulla ja kääri rulliksi samaan tapaan kuin
kaalikääryleet. Lado kääryleet voideltuun uunivuokaan. Sivele pintaan
vesi-siirappiseosta. Paista kääryleitä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Valele paistamisen puolivälissä ja lopuksi vesi-siirappiseoksella.
Nauti esimerkiksi
puolukoiden saattelemina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti