sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Mangoldikääryleet à la Rouva Kasvis

Sadonkorjuun tunnelmissa kävin leikkaamassa talteen mangoldin lehdet. Ne kasvoivat istutuslaatikossa terhakkaasti koko kesän. Jonkin verran käytin lehtiä jo aiemmin, mutta nyt korjasin koko tämän yhden taimen sadon, ja se olikin melkoinen nippu.

Mangoldin lehdet tuntuivat jänteviltä ja rapean raikkailta. Jonain aiempana kesänä kasvatin sekä kelta- että punaruotista mangoldia, ja käytin niitä vokkiruokiin. Nyt halusin kääriä valkoruotisten mangoldin lehtien sisään täytettä ja askarella ns. dolmia. Siis samaan tapaan kuin tehdään kaalikääryleitä, mutta erilaisella täytteellä.

Lehtimangoldia on kasvatettu Suomessa jo satoja vuosia sitten. Jostain syystä suosio lakastui. Tilalle tuli pinaatti, jonka käyttöalue on sama kuin mangoldin. Mangoldi on punajuuren lähisukulainen, ja ilmeisesti sukunsa vanhin viljelykasvi. Se tunnettiin jo antiikin aikoihin. Kaikki maanpäälliset osat ovat syötäviä: mehevät, usein värikkäät ruodit ja tietenkin lehdet. Miedossa maussa tunnistaa punajuuren multamaista aromia.

On monia lehtivihanneksia, joita voi käyttää pinaatin tavoin. Ennen pinaatin yleistymistä Suomessa viljeltiin esimerkiksi suolaheinää, tarhamaltsaa ja hyvänheikinsavikkaa. Ominaismaut vaihtelevat. Pinaatin maku on enemmän pähkinäinen, tosin usein myös kitkerämpi kuin edellä mainittujen vanhojen lehtivihannesten.

Samoin kuin pinaatin niin myös lehtimangoldin lehdet ovat nuorena syömäkelpoisia salaateissa sellaisenaan. Isoiksi kasvaneet lehdet kannattaa kypsentää. Sekä pinaatti että mangoldi keräävät helposti nitraattia, joten niitä ei kannata käyttää säännöllisesti päivittäin, eikä kerralla suuria määriä. Syksyisin mangoldia voi löytää kaupoista tai toreilta kotimaisena, keväällä tuontituotteena.

Kääryleisiin tarvitsin vain lehdet. Pitkät lehtiruodit voi nauttia parsan tapaan kastikkeen kanssa tai gratinoida. Ne voi myös paloitella, keittää hetken aikaa ja pakastaa. Varsiosat sopivat keittoihin, pata- ja vuokaruokiin.

Mangoldikääryleet à la Rouva Kasvis

(30 – 40 kpl pienehköistä lehdistä)

nippu mangoldinlehtiä

Täyte

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

tilkka öljyä ja nokare voita

400 g kananpojan jauhelihaa

musta- tai valkopippuria myllystä

½ tl suolaa

75 – 80 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)

2 dl bulguria (esikypsennettynä + 2 dl vettä, ½ rkl öljyä, ½ tl suolaa)

½ - ¾ dl rouhittuja cashewpähkinöitä tai pinjansiemeniä

4 - 5 tippaa tabascoa

3 rkl sitruunanmehua

noin 3 rkl hienonnettua timjamia

pippuria ja suolaa

Pintaan

1 dl vettä + 2 – 3 rkl siirappia

Täytettä varten kuori ja hienonna sipulit. Paista sipulit ja jauheliha öljy-voiseoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon sulatejuusto nokareina.

Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää pähkinät tai siemenet rouhittuina. Sekoita joukkoon jauheliha-juustoseos. Mausta tabascolla, sitruunalla ja timjamilla. Maista täytettä ja lisää makusi mukaan suolaa ja pippuria.

Huuhtele mangoldinlehdet. Kuumenna vettä kiehuvaksi isoon kattilaan. Ota lehti kerrallaan käsittelyyn ja kasta varresta kiinni pitäen lehteä kiehuvassa vedessä niin, että se pehmenee. Väri muuttuu samalla kirkkaan vihreäksi. Leikkaa varsi pois ja ohenna lehtiruotia paksummasta päästä.

Annostele täytettä kahden lusikan avulla ja kääri rulliksi samaan tapaan kuin kaalikääryleet. Lado kääryleet voideltuun uunivuokaan. Sivele pintaan vesi-siirappiseosta. Paista kääryleitä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Valele paistamisen puolivälissä ja lopuksi vesi-siirappiseoksella.

Nauti esimerkiksi puolukoiden saattelemina.


Ohje, kuvat ja teksti: Pirjo Toikkanen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti