sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Ruusu perunalle – perunaruusuja pöytään

Peruna on yksi tärkeimmistä ravintokasveista kaikkialla maailmassa. Peruna on ekologista, monikäyttöistä ja herkullista, eikä siihen kyllästy. Mielenkiintoista, että perunalla on annettavaa myös ihmisen mielelle. Perunan sisältämä serotoniini vähentää stressiä ja masennusta.

Perunan kunniaksi halusin tehdä perunasta jotain uutta ja todella herkullista. Satuin huomaamaan netissä videon, jossa perunaviipaleet aseteltiin muffinipellin koloihin, ja lopputuloksen perunakakkuset näyttivät kauniilta, ihan kuin perunaruusukkeilta.
Päätin välittömästi kokeilla jotain vastaavaa omassa keittiössäni. Kipaisin hakemassa lähikaupasta kilon perunoita. Kokonaisia valkosipuleita, voita, timjamia, parmesaania, suolaa ja pippuria kotoa löytyikin. Perunoiden viipalointi ohuiksi, noin puolentoista millimetrin viipaleiksi kävi helposti mandoliiniksi kutsutulla vihannesleikkurilla. Kakkusten paistamiseen varasin 12-koloisen muffinipellin.
Päädyin siis valmistamaan klassisia Annan perunoita uudella tavalla!

Perunaruusut
(12 kpl)

10 perunaa (noin 1 kg, kiinteä lajike)
1 valkosipulinkynsi
40 g voita (noin 3 rkl sulatettuna)
tuoretta timjamia 2 rkl + 2 rkl
2–3 rkl parmesaanijuustoa raastettuna
¾ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Voiteluun voita (2 rkl)
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Voitele 12-koloisen muffinipellin syvennykset voilla.
Kuori perunat ja leikkaa ne hyvin ohuiksi (1,5 mm:n) viipaleiksi mandoliinilla. Huuhtaise viipaleet kylmällä vedellä siivilässä ja siirrä hyvin valutettuina isoon kulhoon.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sulata voi ja lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli. Valele valkosipulivoi perunaviipaleille. Raasta mukaan parmesaania ja hienonna timjamia. Lisää perunoille suola ja jauha pippuria.
Hölskyttele perunaviipaleita kulhossa niin, että voi, juusto ja mausteet leviävät niille. Irrottele vielä käsin ohuita perunaviipaleita toisistaan ja varmista, että ainekset ovat suunnilleen tasaisesti sekaisin.
Nostele perunaviipaleet muffinipellin koloihin kukkuraisina kekoina.
Paista perunaruusuja uunissa noin 55 minuuttia, ensin uunin keskitasolla ja sitten puolet ajasta uunin alatasolla. Nosta perunaruusut kahden lusikan avulla ruokailijoiden lautasille. Raasta vielä pintaan parmesaania ja revi tai saksi lisäksi timjamin lehtiä.
Perunaruusut maistuvat herkuilta niin kasvis-, kala- kuin liha-ateriallakin. Meillä ne saivat tänään seurakseen yrttisiä karitsan paahtopaisteja ja tuoresalaattia.

Teksti, ohje ja ruokakuvat: Pirjo Toikkanen
Henkilökuva: Laura Riihelä.

Tietoa perunasta
www.rouvakasvis.fi /kasviskoulu

8 kommenttia:

  1. Hei. Tänään aion kokeilla näitä ruusuja. En omista mandoliinia, mutta koetan käsin tehdä oikein ohuita perunasiivuja. ;)Tutustunpa lähemmin blogiisi ja uskon, että löytyy muutakin ihanaa. Kiitos. t. Mama P.

    VastaaPoista
  2. Hei! Kyllä varmaan onnistuvat myös ilman mandoliinia, kun vaan leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Toivottavasti löydät muutakin mukavaa kokeiltavaa.Ja lisää toki tulee viikoittain, vaikkakin tällä viikolla 7 on pieni tauko. Kiitokset Mama P.

    VastaaPoista
  3. Nää perunat on siis tosi hyviä :o) Kiitos tuhannesti. T. Kokeileva kokki

    VastaaPoista
  4. Voi kiitoksia paljon, Kokeileva kokki! Ihanaa saada tietää, että näistä perunaruusuista on pidetty! Lämmöllä Rouva Kasvis.

    VastaaPoista
  5. Katselin videota ja kauhukseni huomasin perunanviipaloijan toimivan ilman pidikettä, siinä äkkiä sujahtaa pala pois sormen päästä. t. Helena

    VastaaPoista
  6. Katsoitko, Helena, jonkin videon mandoliinin käytöstä? Siinähän tulee käyttää pidikettä tai jos pitää kiinni perunasta, on jätettävä osa perunaa viipaloimatta. Terävällä veitsellä voi myös oikein hyvin leikata perunoita viipaleiksi leikkuulautaa vasten. Aina tietty täytyy varoa sormiaan keittiötöissä. - Rouva Kasvis

    VastaaPoista
  7. Tuli mieleen, jos ei joku omista mandoliinia, niin onnistuisikohan leikkuu juustohöylällä?
    (y)

    VastaaPoista
  8. Kiitokset, Anneli! Kyllä voi ihan hyvin yrittää, onnistuisiko terävällä juustohöylällä perunoiden viipalointi. Myös ihan yksinkertaisesti leikkuulautaa vasten terävällä veitsellä leikaten voi toimia.

    VastaaPoista