tiistai 26. tammikuuta 2016

Porkkanainen pataleipä


Kaikkihan nyt pataleipää varmaankin ovat leiponeet, niin minäkin. Leipäohje on levinnyt kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstoilla. Nyt kokeilin pataleipää pikkuisen uudella tavalla. Lisäsin taikinaan porkkanaraastetta. Tulipa hyvää, pinnalta rapeaa ja sisältä mehukasta leipää!

Ylemmän kuvan porkkanaisen pataleivän leivoin käyttäen nesteenä vettä ja alemman kuvan leivän leivoin kotijuuston valmistuksessa jääneeseen heraan. 

Pataleipään käyvät ohra-, kaura-, graham- ja vehnäjauhot sekä kaurahiutaleet erilaisina yhdistelminä. Olen lisännyt taikinaan usein siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja karpaloita. Kovasti pidän myös juuresraastetta sisältävistä leivistä.



Timo Sarpanevan tai muussa valurautaisessa padassa pataleipä paistuu hyvin. Pataleipä onnistuu myös kannellisessa teräskattilassa. Olen testannut. Astian tulee kestää tyhjänäkin uunissa.



Yllä näkyvän kuvan pataleivässä on hiivaleipä- ja vehnäjauhoja tarkalleen alla näkyvän ohjeen mukaiset määrät. 
Porkkana antaa leipään kauniin värin ja lisää sen ravintoarvoa. Taikina sai kohota huoneenlämmössä 21 tuntia. Suositusaika on 12 - 24 tuntia. - Alla näkyvän kuvan porkkanaisen pataleipään käytin nesteenä heraa, joka jäi kotijuuston leipomisesta.

Porkkanainen pataleipä

1 porkkana (noin 100 g)
3 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä tai juuston valmistuksesta jäänyttä heraa
auringonkukansiemeniä tai ripaus jauhoja
Kuori ja raasta porkkana melko hienoksi raasteeksi.
Sekoita ensin kulhoon kuivat aineet ja kääntele sitten joukkoon myös porkkanaraaste.
Lisää lämmin (42-asteinen) vesi ja sekoita puuhaarukalla nopeasti. Taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna sen kohota huoneenlämmössä 12–24 tuntia. Maku tehostuu pitkän kohotusajan kuluessa.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle (noin 1/2 dl jauhoja riittää) ja muotoile se jauhotetuin käsin pallomaiseksi, pataan mahtuvaksi. Taikina on aika löysää. Sitä ei pyöritellä samaan tapaan kuin vaikkapa leivottaessa pullia. Riittää, että sivuilta jauhotetuin käsin muotoilee. Varmista, ettet sekoita taikinan sisään jauhoja "taskuiksi". Peitä leipä liinalla ja anna sen kohota pöydällä puoli tuntia.
Laita uuni lämpiämään 225-asteeseen ja pane 2–3 litran valurautainen pata heti kylmään uuniin kansineen. Pata saa kuumeta uunissa sillä välin, kun leipä pöydällä kohoaa.
Ota tulikuuma pata uunista. Voit sipaista sisäpintoihin öljyä. Siirrä leipä pataan tipauttaen se varovasti padan pohjalle. Tee pintaan viillot terävällä veitsellä ja ripota päälle auringonkukansiemeniä tai vähän hiivaleipäjauhoja, joita jäi pöydälle.
Pane kansi padan päälle, nosta pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Nosta pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.






Porkkanaiseen pataleipään tarvitset 2 dl porkkanaraastetta.


Taustatietoa porkkanasta löydät osoitteesta http://www.rouvakasvis.fi/
Kasviskoulu-osiosta.


Kuvat, teksti ja porkkanaisen pataleivän ohje: Pirjo Toikkanen 
Kuva: Laura Riihelä

8 kommenttia:

  1. Tätä kokeillaan tänään, onnistuuko miespuoliselta jauhopeukalolta. Huomenaamulla leipä uuniin. :)

    VastaaPoista
  2. Hienoa! Kyllä uskon, että varmasti onnistuu. Mukava tapa aloittaa uusi päivä!

    VastaaPoista
  3. Tein pataleipää pilkuntarkasti ohjeita seuraten. Jätin sen eilen kohoamaan ja se oli vielä silloin hyvännäköinen taikina. Tänään aloin jatkamaan ja se oli muuttunut velliksi. Piti vielä uudelleen tarkistaa, että olin tehnyt kaiken oikein. Osaatko sanoa mistä tämä johtuu? Onko se hikoillut kelmun alla, kun kävimme saunassa ja lämpötila kohosi hetkeksi korkeammaksi? Lisäsin jauhoja ja laitoin uuniin. Katsotaan miten käy, ei se ainakaan pahemmaksi voi mennä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla sama ongelma. Lisäsin varmaan 3-4dl vehnäjauhoa ennen kuin laitoin uuniin.

      Poista
    2. Jenni ja Anna! Harmillista, että olette joutuneet lisäämään ohjeen jauhojen määrää. En voi ymmärtää, miksi näin on teille käynyt. Olen tehnyt pataleipää ohjeellani lukuisat kerrat, eikä ole ilmennyt mitään ongelmaa. Niin tein jälleen eilisiltana. Noudatin omaa ohjettani tästä reseptiä pilkun tarkasti seuraten. Mittasin jauhoja tarkasti desilitran mitalla juuri ohjeessa mainitut määrät. Aamulla sitten otin taikinan kulhosta jauhotetulle pöydälle. Ripottelin pöydälle hiivaleipäjauhoja 1/2 dl. Muotoilin taikinan pataan sopivaksi. Taikinan kuuluukin olla melko löysää. Sitä ei vaivata eikä pyöritellä palloksi samaan tapaan kuin vaikkapa pyöreitä pullia leivottaessa. Leipä paistui padassa oikein kauniiksi ja herkulliseksi. En usko, että jauhojen kosteuspitoisuus tai kuivuus olisi niin paljon heittänyt teidän tapauksissanne, koska lisäsitte niin runsaasti jauhojen määrää. Kosteuspitoisuus jauhoissa kyllä jonkin verran vaihtelee. Voisiko sitten porkkanan koko vaikuttaa? Ohjeessa mainitsen, että 100 gramman porkkana. Eilen punnitsin porkkanamäärän varmistaakseni senkin asian. Toivotan onnistuneita leivontahetkiä teille jatkossa!

      Poista
  4. Jenni, nyt en osaa sanoa, mitä on tapahtunut. Uskon kuitenkin, että uuni kaunistaa leipäsi oikein hienoksi ja kelvolliseksi. Toivon näin ja pidän peukkuja! Hyvä, että lisäsit jauhoja, Niin kuuluukin tehdä. Jauhotetulla pöydällä jauhotetuin käsin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhoja meni melkein toinen samanlainen satsi kuin ohjeessa. Hyvää tuli :)

      Poista
    2. Hyvä, että lopputulos onnistui! Ohjeen jauhomäärillä olen aina tätä leipää tehnyt. Tietysti jauhojen kosteuspitoisuus vaihtelee, ja se voi vaikuttaa. Pataleipätaikinahan muotoillaan jauhojen avulla pöydällä ennen siirtoa kuumaan pataan. Tuo jauhomäärä ei ohjeessa näy. Täytyypä tehdä porkkanaista pataleipää taas mahdollisimman pian itsenikin!

      Poista