tiistai 26. tammikuuta 2016

Porkkanainen pataleipä


Kaikkihan nyt pataleipää varmaankin ovat jo leiponeet, niin minäkin. Leipäohje on levinnyt kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstoilla. Nyt kokeilin pataleipää pikkuisen uudella tavalla. Lisäsin taikinaan porkkanaraastetta. Tulipa hyvää, pinnalta rapeaa ja sisältä mehukasta leipää!

Ylemmän kuvan porkkanaisen pataleivän leivoin käyttäen nesteenä vettä ja alemman kuvan leivän leivoin kotijuuston valmistuksessa jääneeseen heraan. 

Pataleipään käyvät ohra-, kaura-, graham- ja vehnäjauhot sekä kaurahiutaleet erilaisina yhdistelminä. Olen lisännyt taikinaan usein siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja karpaloita. Kovasti pidän myös juuresraastetta sisältävistä leivistä.
Timo Sarpanevan tai muussa valurautaisessa padassa pataleipä paistuu hyvin. Kuulemma pataleipä onnistuu myös uuninkestävässä kannellisessa teräskattilassa. Astian tulee kestää tyhjänäkin uunissa.
Yllä näkyvän kuvan pataleivässä on ohra-, kaura-, graham- ja vehnäjauhoja sekä kaurahiutaleita.
Porkkana antaa leipään kauniin värin ja lisää sen ravintoarvoa. Taikina sai kohota huoneenlämmössä 21 tuntia. Suositusaika on 12 - 24 tuntia. - Alla näkyvän kuvan porkkanaisen pataleipään käytin nesteenä heraa, joka jäi kotijuuston leipomisesta.

Porkkanainen pataleipä

1 porkkana (noin 100 g)
3 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä tai juuston valmistuksesta jäänyttä heraa
auringonkukansiemeniä
Kuori ja raasta porkkana melko hienoksi raasteeksi.
Sekoita kulhoon kuivat aineet ja kääntele joukkoon lopuksi myös porkkanaraaste.
Lisää lämmin (42-asteinen) vesi ja sekoita puuhaarukalla nopeasti. Taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna sen kohota huoneenlämmössä 12 – 24 tuntia. Maku tehostuu pitkän kohotusajan kuluessa.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele se jauhotetuin käsin pallomaiseksi. Tässäkään vaiheessa taikinaa ei vaivata, mutta varmista, ettei taikinan sisään jää jauhoja "taskuina". Peitä leipä liinalla ja anna sen kohota puoli tuntia.
Laita uuni lämpiämään 225-asteeseen ja pane heti kylmään uuniin kansineen 2 – 3 litran valurautainen pata. Pata saa kuumeta uunissa sillä välin, kun leipä pöydällä kohoaa.
Ota tulikuuma pata uunista. Voit sipaista sisäpintoihin öljyä. Siirrä leipä pataan, tee pintaan viillot terävällä veitsellä ja ripota päälle auringonkukansiemeniä, halutessasi myös vähän hiivaleipäjauhoja.
Pane kansi padan päälle, nosta pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Nosta pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.






Porkkanaiseen pataleipään tarvitset 2 dl porkkanaraastetta.

Taustatietoa porkkanasta löydät osoitteesta http://www.rouvakasvis.fi/
Kasviskoulu-osiosta.


Kuvat, teksti ja porkkanainen pataleipäohje: Pirjo Toikkanen 
Kuva: Laura Riihelä

6 kommenttia:

  1. Tätä kokeillaan tänään, onnistuuko miespuoliselta jauhopeukalolta. Huomenaamulla leipä uuniin. :)

    VastaaPoista
  2. Hienoa! Kyllä uskon, että varmasti onnistuu. Mukava tapa aloittaa uusi päivä!

    VastaaPoista
  3. Tein pataleipää pilkuntarkasti ohjeita seuraten. Jätin sen eilen kohoamaan ja se oli vielä silloin hyvännäköinen taikina. Tänään aloin jatkamaan ja se oli muuttunut velliksi. Piti vielä uudelleen tarkistaa, että olin tehnyt kaiken oikein. Osaatko sanoa mistä tämä johtuu? Onko se hikoillut kelmun alla, kun kävimme saunassa ja lämpötila kohosi hetkeksi korkeammaksi? Lisäsin jauhoja ja laitoin uuniin. Katsotaan miten käy, ei se ainakaan pahemmaksi voi mennä :D

    VastaaPoista
  4. Jenni, nyt en osaa sanoa, mitä on tapahtunut. Uskon kuitenkin, että uuni kaunistaa leipäsi oikein hienoksi ja kelvolliseksi. Toivon näin ja pidän peukkuja! Hyvä, että lisäsit jauhoja, Niin kuuluukin tehdä. Jauhotetulla pöydällä jauhotetuin käsin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhoja meni melkein toinen samanlainen satsi kuin ohjeessa. Hyvää tuli :)

      Poista
    2. Hyvä, että lopputulos onnistui! Ohjeen jauhomäärillä olen aina tätä leipää tehnyt. Tietysti jauhojen kosteuspitoisuus vaihtelee, ja se voi vaikuttaa. Pataleipätaikinahan muotoillaan jauhojen avulla pöydällä ennen siirtoa kuumaan pataan. Tuo jauhomäärä ei ohjeessa näy. Täytyypä tehdä porkkanaista pataleipää taas mahdollisimman pian itsenikin!

      Poista