Maa-artisokka on ohutkuorinen, vaaleamaltoinen mukula,
joka maistuu makealta, pähkinäiseltä ja aavistuksen savulta. Mukuloissa on
inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi ja ravintokuiduksi. Tämän
vuoksi maa-artisokkaa on suositeltu erityisesti myös diabeetikoille.
Maa-artisokalla ja latva-artisokalla ei ole muuta
tekemistä keskenään kuin se, että näiden kahden kasviksen maut muistuttavat
jonkin verran toisiaan. Maa-artisokka on sukua auringonkukalle, ja latva-artisokka on ohdakekasvi. Keltaiset maa-artisokan kukkaset ovat itsellenikin tuttuja omalta kasvimaaltani. Keltaiset
kukat muistuttavat auringonkukkaa, joskaan ne eivät ole yhtä loistokkaita ja
kookkaita, pikemmin vaatimattoman arkisia.
Raakana maa-artisokka maistuu rouskuvan rapealta, kuin
vesikastanjalta. Keitettäessä maa-artisokat kypsyvät nopeammin kuin perunat. Ne ovat herkullista sosekeittona, johon voi yhdistää myös palsternakkaa. Nuorina mukulat
ovat sileäpintaisia ja pyöreähköjä, helposti kuorittavia tai puhtaiksi
harjattavia.
Kokeile uunipaahdettuja maa-artisokkia. Kotikokkaajien vanha
viisaus kuuluu: uunissa paahdettuna kaikki on parempaa!
Uunipaahdetut maa-artisokat
1 kg maa-artisokkia2 – 3 rkl rypsiöljyä
2 tl (karkeaa) suolaa
1 tl korianterinsiemeniä (tai paprikajauhetta)
Harjaa maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla. Poista
mahdolliset vioittuneet kohdat ja leikkaa tarvittaessa mukuloita niin, että
saat maa-artisokat täysin puhtaiksi. Ne on tarkoitus syödä kuorineen.
Leikkaa artisokat lohkoiksi ja siirrä kulhoon. Mittaa mukaan
öljy ja kääntele lohkoja niin, että öljy levittyy tasaisesti kaikkialle.
Mittaa suola ja korianterinsiemenet huhmareeseen ja hiero
ainekset sekaisin tasaiseksi seokseksi. Mausta artisokkalohkot
korianterisuolalla ja siirrä leivinpaperin päälle pellille.
Paahda artisokkalohkoja 200-asteisessa uunissa 20 - 30
minuuttia. Kevättalven maa-artisokat saattavat viedä 40 minuuttiakin, kun taas syksyllä maa-artisokat kypsyvät nopeasti. Tarjoa dippikastikkeen kanssa.
Valkosipulinen
dippikastike
2 kokonaista valkosipulia (ei kovin suuria)
1 rkl rypsiöljyä
1/3 tl suolaa
1 tl hunajaa
1 – 2 dl ranskankermaa
1 rkl rypsiöljyä
1/3 tl suolaa
1 tl hunajaa
1 – 2 dl ranskankermaa
Kypsennä kokonaisia valkosipuleita 200-asteisessa uunissa
noin puoli tuntia. Laita ne uuniin samaan aikaan maa-artisokkien kanssa. Uunissa paahtaen valkosipuli lauhtuu miellyttävän pehmeänmakuiseksi.
Kuori valkosipulit niin, että puserrat pehmeät kynsien
sisukset kulhoon. Painele haarukalla tasaiseksi soseeksi ja sekoita joukkoon
öljy, suola ja hunaja sekä ranskankerma. Säädä ranskankerman määrä sen mukaan,
paljonko ja kuinka vahvaa dippikastikketta haluat. Tarkista maku.
Tarjoa paahdetut maa-artisokkalohkot dippikastikkeen kanssa sormiruokana. Cocktailtikkujen avulla syöminen onnistuu, kun palaset ovat hieman jäähtyneet. Heti uunista otettuina maa-artisokat ovat todella kuumia, joten tulikuumina ne kannattaa syödä veitsellä ja haarukalla, ettei polta suutansa.
Teksti, kuvat ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen
Hieno innovaatio! Hyvä ajatus laajentaa herkullisen maa-artisokan käyttöä. Tätä täytyy kokeilla:-)
VastaaPoistaKiitokset, Elina! Totta, kiva kokeilla muutakin kuin sosekeittoa, vaikka hyväähän sekin on.
VastaaPoista