Leikkasin
sellereistä pois hienot ”hatut”, joihin sellerit olivat koristeellisen taidokkaasti kietoneet limittäin ja lomittain sivujuuriaan, kukin omalla tavallaan. Kantaosista veistin pois pienet siivut,
jotta sellerit pysyivät tukevasti pystyssä.
Asetin juurikkaat uunivuokaan karkean suolan päälle. Valutin pintaan hieman rypsiöljyä ja ripautin suolaa. Olin muuten käyttänyt samaa karkeaa suolaa jo aiemminkin kokonaisten uunikasvisten alustana.
Sellerit
saivat lämmitellä 200-asteisen uunin alaritilällä vuoassaan kaikessa rauhassa 2 tuntia ja 15
minuuttia. Kuinka herkullisilta ne näyttivätkään, kasvispaisteilta
suorastaan!Asetin juurikkaat uunivuokaan karkean suolan päälle. Valutin pintaan hieman rypsiöljyä ja ripautin suolaa. Olin muuten käyttänyt samaa karkeaa suolaa jo aiemminkin kokonaisten uunikasvisten alustana.
Irrotin paistikkaista lihaisat sisukset greippiveitsen avulla ja siirsin nämä syvälle lautaselle. Tipautin nokareet voita kuumiin sellerikuppeihin, joihin olin jättänyt syötävää osaa seinämille. Sisukset pilkoin karkeaksi murskaksi. Kääntelin joukkoon pienen määrän sinihomejuuston nokareita, muutaman lusikallisen maustettua ranskankermaa (ks. mausteet seuraavassa kappaleessa) ja hienonnettua tuoretta timjamia. Nostelin täytteen sellerikuppeihin.
Selleripaistikkaat
saivat pöydässä lisättäväksi, mehevöittäväksi kastikkeekseen ranskankermaa, johon sekoitin
raastettua omenaa, piparjuurta, suolaa ja mustapippuria. Ja sitten
herkuttelemaan kuin uuniperunalla ikään! Omena-piparjuuri-ranskankermaa, juustolohkareita
ja timjamia sai lisäillä kukin makunsa mukaan ja vähin erin. Raikasteeksi varasin lautasille
omenalohkoja.
Jaoimme paistikkaat niin, että yhdestä selleristä riitti kahdelle, koska nämä
juurikkaat olivat todella suuria. Tuoreiden vihannesten lisäksi kannoimme
pöytään miesväen paistamat pienet porsaanfileeleikkeet, joissa maistui dijonin
kokojyväsinappi sitruunaöljyn, suolan ja pippurin lisäksi. Leikkeiden pinnalla
oli kevyt panerointi.
Ellet ole
allerginen sellerille, suosittelen kokeilemaan. Uunissa haudutetun sellerin maku
ei ole lainkaan voimakas, pikemminkin hyvin maltillinen ja hienostunut.Teksti, kuvat ja selleripaistikas-ohje: Pirjo Toikkanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti