Selleri jakaa mielipiteet puolesta ja vastaan. Tarkoitan nyt nimenomaan mukula- eli juuriselleriä. Tietääkseni lehtiselleristä sen sijaan useimmat pitävät. Minua juuriselleri kiehtoo jo jämerän ulkonäkönsä takia, ja sen tuoksu vaikkapa lihakeittoa keitettäessä on vastustamaton.
Monesti juuriselleri kasvattaa sivujuuria, jotka kietoutuvat hauskasti mukulan ympärille. Selleri näyttää muhkuraiselta, joidenkin mielestä rumilukselta. Olen kasvattanut selleriä kasvimaalla, ja mukula varsineen ja lehdistöineen on tullut tutuksi varsinkin hienona liemiaineksena.
Nyt
mielessäni väikkyi kookas uunipaistikas, mutta päädyin kuitenkin pilkkomaan mahtijuureksen neljään osaan. Pitkään varastoitu selleri vaikutti näin kevättalvella jo aika kuivalta. Siivutin kuoritut lohkot paperinohuiksi
viipaleiksi mandoliinilla. Paistikkaasta saatte tietää pian lisää, koska
viileäkaapin juureslaatikossa minulla mötköttää kokonaista kolme suurta
selleriä odottamassa uuniin pääsyä ja ”Kokeillen keittiössä” -hetkeä.
Usein, lähes
aina juuriselleri päätyy suomalaiskodeissa kattilaan ja liemien mausteeksi.
Joskus sitä tulee lisätyksi uunissa paahdettavien juureslohkojen sekaan. Joulukautena suosittuun Waldorfin salaattiin selleri kuuluu joko juureksena tai
lehtisellerinä yhdessä omenan, saksanpähkinöiden ja ranskankermalla tai
jogurtilla täydennetyn majoneesin kanssa.
Selleriuuniruokaani
valitsin juurisellerin pariksi omenan. Vaikka selleri oli jo pitkään varastoitua, lopputulos oli ihanan
mehevää, kun ripottelin mukaan ilmavaa, vastaraastettua juustoa ja valutin joukkoon
ruokakermaa, jonka olin maustanut muskotilla ja neilikalla suolan lisäksi.
Rapea pinta syntyi kevyesti makeutetusta saksanpähkinä-korppujauhoseoksesta. Amerikkalaiset valmistavat joskus vähän samantapaista selleriruokaa kiitospäivänä kalkkunan kaveriksi.
Rapea pinta syntyi kevyesti makeutetusta saksanpähkinä-korppujauhoseoksesta. Amerikkalaiset valmistavat joskus vähän samantapaista selleriruokaa kiitospäivänä kalkkunan kaveriksi.
Suosittelen
kokeilemaan gratinoitua selleri-omenapaistosta! Sen lisäkkeeksi sopivat
monenlaiset liha- tai palkokasviruoat, kaloista esimerkiksi hauki. Ja ole
kuulolla – isoista sellerin möhkäleistä syntyy lähiaikoina vielä jotain muutakin
tosi hyvää!
Lisätietoja juuriselleristä osoitteessa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu
Gratinoitu selleri-omenapaistos
1 iso juuriselleri
(kuorineen noin 750 g)2 isoa omenaa (noin 450 g, esim. Golden Delicious)
125 g gruyère-juustoa
3 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
ripaus jauhettua muskottia
ripaus jauhettua neilikkaa
1 rkl voita tai margariinia
Pinnalle
1 pussillinen (70 g) saksanpähkinöitä
1 ½ dl korppujauhoa
1 rkl tummaa (muscovado)sokeria
Kuori selleri, halkaise ja leikkaa vielä puoliskot
kahtia. Leikkaa niin ohuiksi viipaleiksi kuin mahdollista. Parhaiten tämä
onnistuu mandoliini-vihannesleikkurilla.
Leikkaa huuhdotut omenat neljään osaan.
Poista kannat ja siemenkodat. Leikkaa hieman paksummiksi viipaleiksi kuin
sellerit.Raasta kova juusto ilmavaksi, ohueksi raasteeksi.
Voitele melko laakea uunivuoka. Vatkaa kerman
joukkoon suola, muskotti ja neilikka. Ripaus muskottia ja neilikkaa tarkoittaa,
että maustetta tulee vähemmän kuin ¼ tl. Murskaa pähkinät terävällä veitsellä leikaten. Sekoita
pähkinämurskaan korppujauho ja sokeri.
Lado puolet omenaviipaleista tasaisesti vuokaan.
Ripota päälle melko paksu kerros juustoraastetta. Lisää vuokaan puolet
selleriviipaleista ja jälleen raastettua juustoa. Lisää loput omena- ja loput
selleriviipaleet sekä jäljellä oleva juustoraaste.
Kaada vuokaan maustettu ruokakerma tasaisesti.
Ripottele ruoan pintaan pähkinä-korppujauho-sokeriseos.
Kypsennä selleri-omenavuokaa 200-asteisessa
uunissa 1 tunti ja 15 minuuttia. Siirrä vuoka tarvittaessa paiston aikana uunin
keskiritilätasolta alemmaksi, jos pinta alkaa ruskistua liiaksi.
Sellerigratiini
maistuu hyvin kasvis-, vaikkapa papu- tai hernepihvien kanssa. Sen seuraan sopivat
loistavasti myös kalkkunaruoat, broileri tai vaikka porsaankyljykset tai
lihapullat.
Meillä
gratinoitua selleri-omenapaistosta syötiin hyvällä ruokahalulla kalkkunanlihasta paistettujen ns.
minuuttipihvien kanssa. Kuvan annoksessa etualalla selleri-omenagratiinia, taustalla sitruuna-öljy-inkiväärimarinoitu, paistettu kalkkunaleike. Paistamisen loppuvaiheessa lisäsin pannuun kypsymään purjoviipaleita ja omenalohkoja. Timjami sopii hyvin sellerin ja omenan mausteeksi.
Juomaksi valikoitui eteläafrikkalainen punaviini Nederburg Edelrood, joka voimakkaan ryhdikkäänä ja mausteisena, mutta kuitenkin mehevän hilloisena täydensi ruoan makumaailman.
Ruokakermana käytin uutuutta, 15 rasvaprosentin, kaurapohjaista Planti-ruoanlaittotuotetta, jota olin
kokeillut jo aiemminkin. Tuote on maidoton ja
laktoositon, pääraaka-aineina vesi ja kaurahiutaleet sekä rypsiöljy. Valmistusmaa
on Suomi. Tässä ruoassa käytin lisäksi pitkään, yli 3 kk kypsytettyä juustoa, joten lopputulos on siltäkin osin laktoositon.Teksti, kuvat ja gratiiniohje: Pirjo Toikkanen
Ihana ohje! Minä olen sellerin suurkuluttaja, ja on aina ihana löytää uusia ohjeita kokeiltavaksi.
VastaaPoistaMinulla ei omat kasvatukset vaan ole onnistuneet, ja olenkin luovuttanut kasvatuksen suosiolla muille :)
Yli kolme kuukautta kypsytetyt juustot, kuten gruyere, ovat laktoosittomia. Tätä ohjetta kokeilen ehdottomasti.
VastaaPoistaVoi, kiitoksia paljon Sauvajyvänen! Tosi mukava saada tietää, että meitä sellerin ystäviä on enemmänkin.
VastaaPoistaJa totta tosiaan: niinhän se onkin, että pitkään kypsytetyt juustothan ovat laktoosittomia! Kiitokset, ihanaa, kun tulee tarkennuksia! Käyn korjaamassa tekstin tältä osin.
Sellerinystäville löytyy nyt myös ohjeet ihanille selleripaistikkaille. Ks. blogi su 7.3.
VastaaPoista