Paras
ceviche syntyy mielestäni siiasta. Kysehän on limetin mehulla kypsytettävästä
kalasta, josta graavikaloihin tottuneen suomalaisen on helppo pitää.
Suomalaisista merikaloista tähän ruokalajiin sopivat siian lisäksi ahven, kuha ja kampela, ja lohikin
käy.
Ceviche tai
chebiche, kuinka vain, on yli 2000 vuotta vanha, perinteinen perulainen ruoka. Andien
inkat söivät päiväntuoretta kalaa jo kauan sitten, vaikka rannikolle on matkaa
200 – 300 km. Postimiehet (chasquis) hoitivat tuorekuljetuksen kalakorit selässään
niin, että kukin juoksi vuorollaan noin 20 kilometrin matkan. Näin inkojen
ylhäisö sai tuoreina niin merenantimet kuin uutisetkin. Kalat säilyivät jäitten
seassa merilevään käärittyinä.
Varhaisin
ceviche sisälsi kalaa, merilevää ja suolaa kyytipoikanaan maissia ja perunaa.
Kun espanjalaiset tulivat Peruun vajaa 500 vuotta sitten, liitettiin
aineluetteloon sitruuna ja limetti. Kalaa myös säilöttiin sitrushedelmien
avulla.
Cevichen tarjoaminen
Ceviche on mainio
alkupala tai kevyt pääruoka. Itse ajattelin, että voisin tehdä cevicheä
seuraavan kerran jo pääsiäisenä, pitkäperjantain kalapöytään. Kokeile sinäkin!
Cevichen seurana maistuvat keitetyt tai höyrykypsennetyt perunat, bataatti ja maissi.
Tuore korianteri, paperinohuet punasipulin viipaleet, avokado, salaattien lehdet ja
erilaiset versot sekä paahtoleipä kuuluvat kokonaisuuteen.
Kvinoan versot
Kvinoa on
villinnyt vaihtelunhaluisia kansalaisia eri puolilla maailmaa jo niin kauan,
että kvinoaa ei enää riitä tai se on liian kallista niille, jotka sitä proteiinin tarpeeseen ja
viljakseen alun perin ovat tarvinneet ja tarvitsisivat edelleenkin. Onneksi kvinoaa viljellään nykyään myös
Suomessa. Kannattaa valita kotimaassa kasvatettua. Ravintopitoiset, keitettävät
kvinoan siemenet ovat tuttuja useimmille, mutta nyt löytyy myös kvinoan versoja
ruukkuvihanneksena.
DeliVerden Liisa Lindroth kertoi saaneensa kvinoan siemeniä Rainingon luomutilalta Liedosta. Siellä kasvaa luomukvinoaa
suomalaiskauppoihin. Lindrothin puutarhalla alettiin kasvattaa kvinoan versoja.
Maussa tunnistan mantelisuutta, mutta ulkonäkö tuo mieleen jauhosavikan.
Ravinteikkaita kvinoan versoja voi käyttää babypinaatin tavoin smoothieen tai syödä sellaisenaan salaateissa.
Ravinteikkaita kvinoan versoja voi käyttää babypinaatin tavoin smoothieen tai syödä sellaisenaan salaateissa.
Cevichen
lisäkkeeksi kvinoan versot sopivat minusta hyvin, ja täydensin niitä
versoseoksella, jossa on paksoita, japanin sinappia eli mizunaa ja sangoa
(Mimis, Kotipellon puutarha kasvattaa ja pakkaa näitä.) Koska ceviche on
raikkaan hapokasta, lisäsin lautasille myös avokadoa pehmentämään
makukokonaisuutta.
JuomasuositusParas juoma ceviche-aterialle on raikas vesi ja viineistä mineraalinen Sauvignon Blanc, jossa maistuu ja tuoksuu ensin meri, vähitellen yrtit ja sitruuna, vihreä omena ja lopuksi viileä savi. Sancerren ja Pouilly-Fumén viineistä ei voi olla pitämättä tässäkin yhteydessä, mutta Etelä-Amerikasta, lähempää tämän aterian synnyinsijoja löytyy monta loistavaa vaihtoehtoa vaikkapa chileläisistä valkoviineistä.
Ceviche
400 g
(nahallisia) siika-, kuha- tai ahvenfileitä1 tl merisuolaa
2 valkosipulinkynttä
½ - 1 punainen, keskivahva chili
1 punainen paprika
1 – 2 lehtisellerin vartta
¼ tl rouhittua mustapippuria myllystä
muutamia korianterin oksia
3 limetin mehu
Poista
kalafileistä ruodot. Leikkaa fileet nahkaa vasten ohuiksi viipaleiksi.
Mittaa
laakeaan astiaan suola, kuoritut, hienonnetut valkosipulinkynnet, hienonnettu
chili ja paprika sekä varsiselleri. Lisää pippuri ja korianteri ja sekoita
hyvin. Kääntele joukkoon kalaviipaleet.
Anna kalojen
maustua jääkaapissa puoli tuntia. Puserra limeteistä mehut ja sekoita ne
ainesten joukkoon. Limetin mehun ja muiden ainesten tulee lähestulkoon peittää kalapalat. Anna
ruoan tekeytyä jääkaapissa kolme tuntia tai yön yli. Ennen tarjoilua valuta
neste pois, ja lisää se ”tiikerinmaitoon”, jonka ohje on alla.
Tiikerinmaito3 - 4 dl hyvää kalalientä
pala (10 g) tuoretta inkivääriä
1 lehtisellerin varsi
tuoreen korianterin oksia
noin 1 rkl Maizena vaaleaa kastikesuurustetta
Kokoa
ainekset kattilaan: inkivääri raastettuna ja lehtiselleri viipaloituna. Keitä
lientä kokoon niin, että nestettä on jäljellä runsas puolet. Suurusta lopuksi.
Siivilöi liemi ja jäähdytä. Lisää tähän ohueen kastikkeeseen ennen tarjoilua nestettä, joka on
valunut ceviche-astiaan. Tarkista maku.
Ceviche-aterialla tiikerinmaitoon
kastetaan paahdettua leipää, ja siihen pyöräytetään myös perunaa ja bataattia.
Annostelin cevichen lautasille rengasmuotin avulla.
Huom. Ceviche on levinnyt Perusta koko Etelä-Amerikkaan, ja siitä on lukuisia versioita. Minun ceviche- ja tiikerinmaito-ohjeeni ovat perulaiselta kokilta, joka oli vuosia sitten käymässä Suomessa. Myös Leche de Tigre eli tiikerinmaito voi olla monenlaista. Perusssa on ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet myymään vain tätä lemmen nostatukseen tarkoitettua lientä. Joskus tiikerinmaito tehdään niin, että kalafileet, varsiselleri, chili, sipuli, suola, vesi ja sokeri sekä limettien ja sitruunan mehut soseutetaan tehosekoittimessa jääpalojen kanssa ja siivilöidään.
Teksti,
kuvat ja ohjeet: Pirjo ToikkanenHuom. Ceviche on levinnyt Perusta koko Etelä-Amerikkaan, ja siitä on lukuisia versioita. Minun ceviche- ja tiikerinmaito-ohjeeni ovat perulaiselta kokilta, joka oli vuosia sitten käymässä Suomessa. Myös Leche de Tigre eli tiikerinmaito voi olla monenlaista. Perusssa on ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet myymään vain tätä lemmen nostatukseen tarkoitettua lientä. Joskus tiikerinmaito tehdään niin, että kalafileet, varsiselleri, chili, sipuli, suola, vesi ja sokeri sekä limettien ja sitruunan mehut soseutetaan tehosekoittimessa jääpalojen kanssa ja siivilöidään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti