keskiviikko 17. elokuuta 2016

Kesäkurpitsaa kahvikakussa

Sateinen päivä sai minut leipomaan kakkua, mutta ei mitä tahansa kakkua, vaan kakkua, jota varten tartuin aivan aluksi mandoliiniin. Mandoliiniksi ristitty vihannesleikkuri sai nyt soida taikoakseni raasteeksi pienen, söpön kesäkurpitsan.


Äkkiseltään ei tulisi mieleen lisätä kahvikakkuun kesäkurpitsaa, mutta minulla idea syntyi jo muutama vuosi sitten, kun kehitin porkkanakakkumaista täytekakkua Ruokatoimittajat ry:n Kakkujen kuningattaret -kirjaan (Tammi 2013). Nimesin kakun silloin Kasvimaakakuksi.


Kehitin kakkupohjan niin maistuvaksi, että se toimii loistavasti jopa ilman täytteitä ja kuorrutuksiakin. Kesäkurpitsaraaste, mantelirouhe, jogurtti ja oliivi- tai avokadoöljy tekevät kakusta kiinnostavan. Mausteiksi olen lisännyt kardemummaa ja vaniljasokeria. Kesäkurpitsakakku kannattaa leipoa myös teepöytään. Aina yhtä hyvää!


Tuotetietoa kesäkurpitsasta tulossa: www.rouvakasvis.fi / Kasviskoulu

Kesäkurpitsakakku

3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoa
2 tl leivinjauhetta
¾ tl ruokasoodaa
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl kesäkurpitsaa raastettuna
80 g (noin 2 dl) mantelirouhetta
1 dl turkkilaista jogurttia
1 ½ dl avokado- tai oliiviöljyä (rypsiöljykin sopii)
vuoan voiteluun voita
vuoan jauhottamiseen mantelijauhoa
kakun pinnalle tomusokeria


Sekoita taikinan kuiva-aineet mantelirouhetta lukuun ottamatta.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Yhdistä muna-sokerivaahtoon kesäkurpitsaraaste, mantelirouhe, jogurtti ja öljy kevyesti käännellen.
Lisää kuiva-aineet vähin erin siivilän läpi ja sekoita käännellen.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 40 – 45 minuuttia uunin toiseksi alimmalla ritilätasolla.
Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ritilän päälle ja siirrä tarjoilualustalle. Tuprauta pintaan tomusokeria teesiivilän läpi. Kakku on hyvää sellaisenaan, mutta lisänä maistuvat myös raikkaat punaviinimarjat ja vaikkapa nokare maustamatonta jogurttia.



Jauhotin vuoan mantelijauheella. Valualumiinivuoassa kakku saa kauniin muodon ja paistuu tasaisesti.


Kesäkurpitsakakun täydentävät kauden marjat ja ehkäpä nokare kermavaahtoa tai jogurttia. Maistuu kahvin ja maistuu teejuoman kanssa!

Teksti, ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen
 

10 kommenttia:

  1. Menee kokeiluun, mielenkiintoinen resepti!

    VastaaPoista
  2. Menee kokeiluun, mielenkiintoinen resepti!

    VastaaPoista
  3. Siis parasta kuivakakkua, mitä koskaan olen maistanut, totesi teini. Kardemummainen,ihanan mehevä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos!!! Tosi mukavaa saada tietää, että kakku onnistuu ja maistuu.

    VastaaPoista
  5. Milläköhän tuon mantelin voisi korvata? Pitäisikö lisätä jauhojen määrää, jos jättää kokonaan pois? Manteli ja pähkinät ei käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä käytän välillä mantelin asemasta auringonkukan siemeniä.

      Poista
  6. Helpointa varmaankin olisi lisätä vehnäjauhojen määrää, ehkä vajaa 2 dl riittäisi. Muina vaihtoehtoina tulee mieleen käyttää vaikkapa spelttijauhoja suunnilleen tuo sama määrä, vajaa 2 dl.

    VastaaPoista
  7. Kaurajauhot physalliumin kanssa on vaihtoehto. En kylläkään ole ihan sama recepti. Voin julkaista sen jos tarvitsetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Julkase ihmeessä resepti ilman vehnäjauhoja🙏🏼

      Poista